Indijski premier je gradnjo hitre železnice označil za revolucijo. Foto: Reuters
Indijski premier je gradnjo hitre železnice označil za revolucijo. Foto: Reuters
false
Janponska in Indija želita vzpostaviti ravnotežje Kitajski, ki postaja azijska dominantna sila. Na sliki japonski in indijski premier, Šinzo Abe in Narendra Modi. Foto: EPA
false
Tako Japonska kot Kitajska želita glavno vlogo pri posodabljanju indijskih železnic. Kitajska ima sicer največje omrežje hitrih železnic na svetu. Foto: EPA

zelo ugodnega posojila za gradnjo prve hitre železnice, vezi med državama pa so tesne tudi na obrambnem in civilno-jedrskem področju.

Da bo Japonska dala omenjeno posojilo, je bilo sklenjeno med obiskom japonskega premierja Šinza Abeja. Indija bo tako gradila hitro železnico med finančnim središčem Mumbaj in Ahmedabadom, kar postavlja Japonsko v prednost pred Kitajsko, prvo azijsko in drugo svetovno gospodarsko silo. Kitajska namreč izvaja študije za hitre železnice na drugih delih indijske železniške infrastukture, ob tem pa se ponaša z največjim omrežjem hitrih železnic na svetu.

Po besedah indijskega premierja Narendre Modija pomeni gradnja prve hitre železnice v državi revolucijo za indijske železnice in bo "pospešila indijsko potovanje v prihodnost". Kot je dejal, bo postala hitra železnica "gonilo gospodarske preobrazbe v Indiji".

Indija s četrtim največjim železniškim sistemom
Indija ima četrti največji železniški sistem, po katerem se vsak dan prepelje več kot 20 milijonov ljudi, njegova velika težava pa je varnost železniškega prometa. Vsako leto v železniških nesrečah umre več tisoč ljudi.

Dolgo so se indijske vlade izogibale posodobitvi železniškega omrežja, s čimer so ohranjale nizko ceno prevoza. Modi je že ob prihodu na oblast lani obljubil, da bodo tudi v Indiji gradili omrežje hitrih železnic. V začetka leta je indijska vlada napovedala, da bo v prihodnjih petih letih za posodobitev zastaranega železniškega omrežja namenila 137 milijard dolarjev.

Indija želi japonsko orožje
Odnosi med Japonsko in Indijo, drugo in tretjo gospodarsko silo v Aziji, so se okrepili, saj želita obe državi vzpostaviti ravnotežje Kitajski, ki postaja azijska dominantna sila. V soboto sta državi podpisali tudi več vojaških poslov, po katerih bosta delili tehnologijo, opremo in vojaške informacije, poroča Reuters. Dolgo pričakovane prodaje japonskih letal US-2 v vrednosti 1,1 milijarde dolarjev pa vendarle niso izpeljali. Državi sta se o indijskem nakupu teh letal pogajali dve leti, šlo pa bi za eno prvih japonskih prodaj orožja, potem ko je Abe umaknil 50 let trajajočo prepoved izvoza orožja.

Memorandum o jedrskem sodelovanju
Japonska in Indija krepita odnose tudi na področju jedrske tehnologije v civilne namene. A tudi tu še niso dosegli sporazuma, le podpis memoranduma. Razlogi naj bi bile tehnične razlike. Japonska, edina država, ki je doživela jedrski napad, je od Indije zahtevala dodatna zagotovila o neširjenju jedrskega orožja, preden ji proda jedrske reaktorje.

Državi se pogajata o jedrskem poslu, odkar so ZDA, glavna japonska zaveznica, omogočile trgovanje z jedrsko energijo z Indijo kljub njenemu vojaškemu jedrskemu programu. Modi je memorandum o sodelovanju na civilnem jedrskem področju označil za "svetleč simbol nove stopnje vzajemnega zaupanja in strateškega partnerstva ter razlog za miren in varen svet".