Modi in Šarif na lanskem srečanju Južnoazijskega združenja za regionalno sodelovanje, ki je potekalo v nepalski prestolnici Katmandu. Foto: EPA
Modi in Šarif na lanskem srečanju Južnoazijskega združenja za regionalno sodelovanje, ki je potekalo v nepalski prestolnici Katmandu. Foto: EPA

Modi se je v Indijo vračal z obiska v Rusiji, na poti pa se je ustavil še v glavnem mestu Afganistana Kabulu. Pred vrnitvijo domov se je presenetljivo ustavil v Lahoreju na vzhodu Pakistana. Državna pakistanska televizija je predvajala posnetke Modijevega prihoda v Pakistan s pristankom na letališču v Lahoreju, kjer ga je pričakal Šarif v spremstvu ministrov. Šarif je Modija ob prihodu objel, nato pa sta s helikopterjem poletela proti Šarifovi rezidenci v južnem delu mesta.

Srečanje premierjev je trajalo okoli dve uri in pol, kot je dejal sekretar na pakistanskem zunanjem ministrstvu Aizaz Ahmad Čaudri pa je srečanje potekalo v "prisrčnem vzdušju".

Tiskovni predstavnik v uradu pakistanskega premierja je pred srečanjem sporočil, da se bosta voditelja pogovarjala o vrsti dvostranskih vprašanj, tudi o sporni himalajski pokrajini Kašmir. Že v Kabulu pa je med nagovorom afganistanskega parlamenta sicer s ciljem doseči napredek Afganistana pozval tudi k tesnejšemu med Indijo, Pakistanom in sosednjimi državami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Premierja sta se sicer dogovorila, da bo sredi januarja v Islamabadu potekalo srečanje sekretarjev za zunanje zadeve s ciljem zagnati obsežen dialog med državama, je še pojasnil Čaudri. Vodja centra za raziskave in varnostne študije s sedežem v Islamabadu Imtiaz Gul je današnje srečanje ocenil kot izjemno dobrodošlo potezo, ki kaže, da so se majhni koraki, dogovorjeni med premierjema na pariški podnebni konferenci, spremenili v večje korake, ki veliko obetajo za obe državi.

Prvi indijski premier v Pakistanu od 2004
Modi je tako postal prvi indijski premier, ki je po letu 2004 obiskal sosednji Pakistan, s katerim se je Indija od osamosvojitve obeh držav leta 1947 že trikrat zapletla v vojno, dvakrat od tega zaradi Kašmirja, ki si ga lastita obe jedrski sili. Poleg mejnih sporov odnose med državama obremenjujejo tudi medsebojna obtoževanja o terorizmu.

Obiska se je sicer zgodil nekaj tednov po pomembnem srečanju visokih diplomatskih predstavnikov obeh držav v Islamabadu, na katerem sta se strani dogovorili o ponovnem zagonu mirovnih pogovorov na visoki ravni, poroča AFP. Dogovor so opazovalci označili kot pomembno otoplitev v sicer napetih odnosih med državama, ki so se dodatno zaostrili po vrsti obmejnih incidentov v Kašmirju leta 2014.

V načrtih je bilo, da bo Modi obiskal Pakistan prihodnje leto, ko naj bi se udeležil območnega vrha. S pakistanskim premierjem sta se sicer na kratko pogovarjala ob robu podnebnega vrha v Parizu, čemur je sledilo srečanje svetovalcev za nacionalno varnost obeh držav v Bangkoku, kar je del poskusov oživitve mirovnih pogovorov med državama.

Še pred prihodom v Lahore se je Modi po telefonu pogovarjal s Šarifom in mu ob tem tudi voščil za rojstni dan, ki ga ima pakistanski premier danes.