Avstralca Sukumaran in Chan sta bila na smrt obsojena leta 2006. Foto: Reuters
Avstralca Sukumaran in Chan sta bila na smrt obsojena leta 2006. Foto: Reuters
Številni so se zbrali pred indonezijskim veleposlaništvom v Makatiju na Filipinih in pozivali k usmiljenju za Mary Jane Veloso. Foto: Reuters
V Indoneziji usmrtili osmerico


Deveterica se je v zadnjih urah pred načrtovano usmrtitvijo - ta je bila izvršena malo po polnoči po krajevnem času - še poslavljala od svojih najbližjih, ki so sinoči pripotovali na otok Nusakambangan, kamor so v tamkajšnji zapor Besi prepeljali vse obsojene.

Svojci Avstralcev Andrewa Chana in Myurana Sukumarana, obsojenih zaradi poskusa tihotapljenja 8,3 kilograma kokaina z Balija, so bili po poročanju BBC-ja vidno pretreseni, Sukumaranova sestra pa je omedlela.

Svojcem obeh mož so namenili pet ur z obsojencema, ki jih je Chanov brat opisal kot "mučenje". "Danes sem videl nekaj, česar ne bi smela nobena družina nikdar preživljati. Odkorakati ven od tam in se še zadnjič posloviti od človeka je mučenje. Nobena družina ne bi smela doživeti tega," je dejal in še zadnjič pozval k pomilostitvi.

Chanu in Sukumaranu so oblasti zavrnile duhovni vodji po lastnem izboru, ampak so jima za njune zadnje ure dodelili krščanska duhovnika.

Avstralca, Brazilca, tri Nigerijce, Ganca in Indonezijca so usmrtili pred strelskim vodom, v primeru na smrt obsojenega Francoza Sergea Atlaouija pa še čakajo na razsodbo prizivnega sodišča. Francoski predsednik Francois Hollande je sicer Džakarto posvaril pred "posledicami" tako s strani Francije kot tudi Evrope, če usmrtitev izvršijo.

K pomilostitvi obsojencev so sicer v zadnjih dneh Indonezijo pozivali vse vlade zapornikov, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, EU in človekoljubne organizacije.

Za Indonezijo mamila ena izmed največjih nevarnosti
Oblasti so se v zadnjem hipu očitno le usmilile 30-letne Mary Jane Veloso, revne hišne pomočnice in matere dveh otrok, ki trdi, da so ji 2,6 kilograma heroina, ki so ga našli v njeni prtljagi leta 2010, tja podtaknili.
Indonezijski predsednik Joko Widodo se je danes na temo primera Velosove sešel s sindikatom priseljenskih delavcev, osebno pa ga je za njeno pomilostitev ob robu vrha ASEAN zaprosil tudi filipinski predsednik Benigno Aquino, a Widodo, ki meni, da so mamila velika nevarnost za Indonezijo, je do zdaj ostajal neomajen.

Indonezija ima eno najstrožjih zakonodaj na področju mamil na svetu, kar pa Džakarta upravičuje s težavami, s katerimi se spopada država - za posledicami mamil namreč vsak dan umre 33 Indonezijcev, kažejo podatki državne agencije za narkotike.

V Indoneziji usmrtili osmerico