Med indonezijskimi policisti so le trije odstotki žensk. Foto: EPA
Med indonezijskimi policisti so le trije odstotki žensk. Foto: EPA

Indonezijski minister za notranje zadeve Tjahjo Kumolo je napovedal spremembo pravil, s katero bodo ukinili teste nedolžnosti za vpis na fakulteto za javno upravo, ki je vodilna ustanova za šolanje javnih uslužbencev.

Po besedah Kumola lahko ženska nedolžnost izgubi zaradi več razlogov, med drugim tudi zaradi padca, zato to ne bi smel biti pogoj za zaposlitev.

Organizacija za človekove pravice Human rights watch (HRW) je prejšnji mesec razkrila, da v indonezijski policiji pri zaposlovanju žensk kljub pritiskom in kritikam še zmeraj uporabljajo ponižujoč test nedolžnosti z metodo "dveh prstov".

Strogi pogoji
Kandidatke morajo biti poleg nedolžnosti stare od 17 let in pol do 22 let, ne smejo biti poročene ali ločene in morajo pripadati eni izmed šestih uradnih religij, polega tega pa ne smejo biti manjše od 165 centimetrov.

HRW je opravil pogovore z več policistkami in kandidatkami za policistke, ki so prestale test nedolžnosti. Čeprav padec na testu ni nujno vodil v neprimernost za službo, pa so omenjeni postopek vse opisale kot boleč in travmatski. Številne ženske so za teste izvedele le nekaj trenutkov prej, preden so ga izvedli.

Indonezijska policija šteje 400.000 pripadnikov, od katerih jih je samo tri odstotke žensk, vendar naj bi se to število še do konca letošnjega leta povečalo na pet odstotkov. Po podatkih HRW-ja poleg Indonezije teste opravljajo tudi v drugih državah, kot so Egipt, Indija in Afganistan.