Avstralca bosta usmrčena zaradi njune vloge pri tihotapljenju kokaina z Balija leta 2005. Foto: Reuters
Avstralca bosta usmrčena zaradi njune vloge pri tihotapljenju kokaina z Balija leta 2005. Foto: Reuters
Mati obsojene Filipinke moleduje za njeno pomilostitev. Foto: Reuters
Indonezijski predsednik Vidodo ostaja neomajen. Foto: Reuters
Krste so že pripravljene. Foto: Reuters

Kljub vse glasnejšim mednarodnim kritikam Džakarta nadaljuje postopek, saj je veleposlaništva držav obsojencev na smrt pozvala, naj pošljejo svoje predstavnike v zapor na otoku Nusakambangan, v katerem naj bi izvedli usmrtitve pred strelskim vodom. Svojci obsojenih so že pripotovali na Nusakambangan, da bi preživeli še zadnje ure s svojimi bližnjimi.

Tujim državljanom - dvema iz Avstralije, po enemu iz Brazilije, Francije in Filipinov, ter še štirim iz Nigerije - je indonezijski predsednik Joko Vidodo kljub pozivom vlad njihovih držav in številnih nevladnih organizacij zavrnil prošnje za pomilostitev. Vidodo vztraja, da državo pesti epidemija zlorab prepovedanih drog in se je treba proti tihotapljenju in preprodaji teh ostro boriti.

Ohlajeni diplomatski odnosi
Francija je Indonezijo obsodila, da njen pravni sistem ne deluje ustrezno in zatrdila, da bo usmrtitev njenega državljana Serga Atlaouija nedoumljiva, francoski predsednik Francois Hollande pa je posvaril pred "posledicami od Francije in Evrope", če bo Džakarta usmrtila Atlaouija, čigar usmrtitev naj bi sicer Džakarta zdaj začasno odložila.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je zaradi smrtne obsodbe že v petek poklicala svojega indonezijskega kolega, a ta zaradi domnevne prezaposlenosti ni sprejel klica, zaman je skušal z Vidodom govoriti tudi avstralski premier Tony Abbott. Avstralsko zunanje ministrstvo je po intenzivnih prizadevanjih za preprečitev izvedbe smrtne kazni v zadnjih mesecih izrazilo globoko zaskrbljenost nad potekom dogajanja in posvarilo, da bo izvršitev "množične usmrtitve škodila mednarodnemu položaju Indonezije".

Avstralca Andrew Chan in Myuran Sukumaran sta bila sicer obsojena na smrt, ker naj bi leta 2005 skušala pretihotapiti z Balija 8,3 kilograma kokaina, odnosi med Avstralijo in Indonezijo pa so prav zaradi njunega primera precej hladni.

Kritike z vseh strani
Tudi EU je indonezijske načrte za usmrtitev v četrtek ostro kritiziral in poudaril, da smrtna kazen ni rešitev za vse večje indonezijske težave z mamili, Vidodoja pa je k razmisleku pozval tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Človekoljubna organizacija Amnesty International je sicer za vseh devet obsojenih zaprosila za pomilostitev, češ da ni nobenih dokazov, da je smrtna kazen učinkovita.

Številni so upali, da bo po intenzivnem lobiranju filipinskega predsednika Benigna Aquina ob robu vrha Asean prizaneseno vsaj 30-letni Filipinki Mary Jane Veloso, ki sta jo pred kratkim v zaporu obiskala tudi šestletni in 12-letni sin. Vidodo je še danes nakazoval, da z Velosovo sočustvuje in da se bo o njenem primeru posvetoval z državnim tožilcem, a ta je že sporočil, da ni sprememb glede usmrtitve Velosove, ki naj bi bila po navedbah človekoljubnih organizacij žrtev prekupčevalcev, ki nevede podtikajo mamila potnikom. V prtljagi Velosove so leta 2010 odkrili 2,6 kilograma heroina, za katerega ona trdi, da ni vedela.

Sporna je tudi načrtovana usmrtitev Brazilca Rodriga Gularteja, njegovi odvetniki trdijo, da trpi za bipolarno motnjo in shizofrenijo.

Usmrtitve naj bi izvedli med torkom in sredo
Po indonezijskem zakonu morajo oblasti najmanj 72 ur pred načrtovano usmrtitvijo obvestiti tuja veleposlaništva obsojenih državljanov, tako da bi kazni lahko izvršili že v torek opolnoči po krajevnem času - po poročanju avstralskega 9news, ki je navedbe podkrepil s slikovnim gradivom, naj bi državni pogrebec že dobil navodila, da na pripravljene križe vgravira datum 29. 4. 2015, v mesto Cilacap so že dostavili devet krst.
Uradne številke sicer niso najzanesljivejše, a ocenjuje se, da trenutno na usmrtitev zaradi prekrškov, povezanih z mamili, čaka okoli 41 tujih državljanov. Šest ljudi, med njimi pet tujcev, je bilo usmrčenih v prvem krogu usmrtitev januarja letos, med njimi Nizozemec in Brazilec, zaradi česar sta obe državi iz Indonezije odpoklicali svoja veleposlanika.