Lewthwaitova je spreobrnjenka v islam. Foto: Reuters
Lewthwaitova je spreobrnjenka v islam. Foto: Reuters
Samantha Lewthwaite
Britanka naj bi bila lani v Somaliji. Foto: EPA

29-letno Britanko, ki jo imenujejo tudi "bela vdova", so britanski mediji omenjali v povezavi z napadom pripadnikov Al Šababa na nakupovalno središče v Nairobiju, a v kenijski prošnji napad ni omenjen.

Interpol je sporočil, da kenijske oblasti iščejo Lewthwaitovo v povezavi z obtožbami o posesti eksploziva in zarote iz decembra leta 2011.

Lewthwaitova je vdova enega izmed štirih samomorilskih napadalcev, ki so se julija leta 2005 razstrelili na javnih prevoznih sredstvih v Londonu, ko je umrlo 52 ljudi. Uporabljala naj bi ime Natalie Webb.

Do zdaj so jo iskali le zaradi tega, ker naj bi domnevno potovala s ponarejenim potnim listom Južne Afrike.

Hči britanskega vojaka in mati treh otrok se zadnji dve leti roki pravice izogiba nekje v vzhodni Afriki. Medijska poročila so sicer "belo vdovo" povezovala z načrtovanjem napadov po vsem Afriškem rogu, čeprav je o njeni vlogi le malo dokazov.

Njena vloga ni znana
Čeprav so nekateri mediji poročali, da je bila v napad na nakupovalno središče Westagate vpletena tudi britanska državljanka, pri čemer bi to lahko bila prav Lewthwaitova, pa so kenijske oblasti podale nasprotujoče si izjave glede njene vloge.

Kenijska zunanja ministrica Amina Mohamed je dejala, da je krivdo za napad mogoče pripisati britanski ženski, ki je "to storila že večkrat prej". Kenijski notranji minister Joseph Ole Lenku pa je zanikal, da bi bile med napadalci tudi ženske.

Al Šabab je sporočil, da v napadu niso sodelovale ženske, saj imajo "dovolj mladih mož, ki so popolnoma predani in za take vojaške operacije ne potrebujejo njihovih sester".

V napadu v Nairobiju je bilo ubitih najmanj 67 ljudi. Kenijske varnostne sile so ubile pet napadalcev in jih 11 prijele.