Ruski premier Vladimir Putin in poljski ambasador v Rusiji Jerzy Bahr sta se v Smolensku z rdečimi vrtnicami poklonila pred krsto umrlega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. Foto: EPA
Ruski premier Vladimir Putin in poljski ambasador v Rusiji Jerzy Bahr sta se v Smolensku z rdečimi vrtnicami poklonila pred krsto umrlega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. Foto: EPA
Grzegorz Wierzcholowski
Grzegorz Wierzchołowski je odgovorni urednik informativne spletne strani Niezalezna.pl in novinar njenega tiskanega "brata", tednika Gazeta Polska. Foto: Grzegorz Wierzcholowski
Lech Kaczynski
Nekdanji poljski predsednik Lech Kaczynski. Foto: EPA
Lech Kaczynski slovo
Poljska je razglasila teden dni žalovanja. Foto: EPA
Smrt poljskega predsednika

Kakšen je položaj na Poljskem zdaj, ko so bili ljudje in politični vrh vidno pretreseni? Kakšni so bili njihovi prvi odzivi, ko so izvedeli za tragično letalsko nesrečo?
Stanje je resnično dramatično. Predsednik in njegova žena sta mrtva, v nesreči pa je življenje izgubilo veliko pomembnih ljudi, med njimi tudi načelnik generalštaba vojske, guverner centralne banke, vodja sveta za nacionalno varnost, dva podpredsednika parlamenta, veliko znanih članov parlamenta, varuh človekovih pravic. Šok je še večji, saj so žrtve umrle na zelo simboličnem kraju za Poljake. Pred 70 leti je Sovjetska zveza pomorila okoli 20.000 poljskih oficirjev in intelektualcev, zato nihče ne more verjeti, da je nesreča resnična. Menim, da so Poljaki tako šokirani, kot so bili Američani septembra 2001.

Kakšna je politična zapuščina Kaczynskega in katere stvari je pustil nedokončane?
Lech Kaczynski je vodil proameriško zunanjo politiko in bil velik zagovornik postavitve ameriške protiraketne zaščite na Poljskem. Zavzemal se je za vojaško varnost in samostojnost nekdanjih sovjetskih republik, kot sta Ukrajina in Gruzija. Kot predsednik države se je zavzemal za zagotovitev minimalne socialne varnosti in regulatorno vlogo države v okviru prostega trga. Kaczynski se je tudi bojeval proti vplivu nekdanje tajne službe iz komunističnega režima na poljsko družbo.

Povezava na spletno stran Niezalezna.pl, katere urednik je MMC-jev sogovornik Grzegorz Wierzcholowski.


Kakšen bo teden pred nami? Kot vemo, je na Poljskem razglašen teden žalovanja?
Še vedno je prezgodaj, da bi napovedali kar koli o položaju na Poljskem. Vsi smo v šoku, ne glede na naša politična prepričanja.

Imate o sami nesreči kaj več informacij, ki jih svetovni mediji niso objavili?
Seveda imamo nekaj podrobnosti o nesreči. Po uradni verziji je pilot v megli poskušal pristati štirikrat, pri tem pa naj ne bi upošteval navodil nadzornikov leta, ki so letalo preusmerili na varnejše letališče. A obstajajo priče, ki trdijo, da ni bilo megle in da so slišali eno ali dve eksploziji. Veliko ljudi se tudi sprašuje, zakaj je Zvezna varnostna služba Ruske federacije zaplenila posnetke in zapiske poljskih novinarjev, ki so prvi prispeli na kraj nesreče. Še več, Bronislaw Komorowski, ki je edini ''zmagovalec'' v tem dogodku, je znan po svojih nenavadnih odnosih s postkomunisti in proruskimi vojaškimi obveščevalci. Takšnih nepričakovanih naključij in dejstev kot tudi teorij zarot bo na dan prišlo še več.

Kako pa bo tragičen dogodek vplival na trenutno politično situacijo na Poljskem? Čeprav je vprašanje predrzno, pa vendarle – kdo bo imel od nesreče največ koristi?
Če bo imel kdo od nesreče koristi, je to Rusija (še posebej Putin), ki ni maral predsednika Lecha Kaczynskega in večino protikomunističnih politikov, ki so v nesreči umrli. Stanje je prav tako ugodno za vladajočo liberalno Državljansko platformo (PO) in njenega predsedniškega kandidata Bronislawa Komorowskega. A položaj je zapleten, saj je umrlo tako veliko pomembnih in priljubljenih politikov, toliko osrednjih institucij je ostalo brez vodij – zato je tudi težko govoriti o morebitnih koristih za kogar koli.

In kako naprej? Kdo bodo morebitni protikandidati Komorowskega na predčasnih predsedniških volitvah?
Dva glavna tekmeca Komorowskega sta v nesreči umrla – to sta bila desničarski predsednik Lech Kaczynski in levičarski Jerzy Szmajdinski (podpredsednik poljskega parlamenta). Kar je še bolj zanimivo, dve potencialno ''nadomestni'' kandidatki, ki sta bili članici parlamenta, Grazyna Gesicka, ki bi na volitvah zamenjala Lecha Kaczynskega, če se ta za kandidaturo ne bi odločil, in Jolanta Szymanek, ki bi kandidirala namesto Jerzyja Szmajdinskega, sta prav tako umrli. Tako da pravzaprav sploh ne moremo govoriti o levičarskih ali desničarskih nasprotnikih Bronislawa Komorowskega.

Kot ste omenili, stranka umrlega predsednika Lecha Kaczynskega je izgubila glavnega kandidata. Ali po vašem mnenju obstaja možnost, da bi kandidiral njegov brat dvojček Jaroslaw Kaczynski?
Jaroslaw Kaczynski je v letalski nesreči izgubil brata. Še več, njegova 83-letna mati je hudo bolna in je že več tednov v bolnišnici. Če si bo sploh lahko opomogel od tega šoka, obstaja možnost, da kandidira. Kaj več o njegovih možnostih ne morem reči, saj menim, da si nihče na Poljskem ne predstavlja, kako bo po tej grozni nesreči predsedniška kampanja sploh potekala.

Lahko napoveste, kaj se bo zgodilo s stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi ravno preživeli brat Jaroslaw?
Stranka predsednikovega brata je utrpela veliko škodo, saj je veliko njenih vidnejših in priljubljenih politikov umrlo. To lahko pomeni ali kolaps stranke ali pa njen vnovičen političen in moralni preporod.

Predsedniške volitve na Poljskem bi morale biti oktobra letos. Se je predvolilna kampanja že začela?
Da, predvolilna kampanja se je že začela. A včerajšnja nesreča pomeni, da se bo kampanja morala začeti znova.

Kako bo nastali položaj vplival na nekatera vprašanja, ki zadevajo Poljsko in njen odnos do vključitve v EU, sprejetje evra in odnose z Rusijo?
Guverner poljske centralne banke, ki je v nesreči umrl, je nasprotoval vključitvi Poljske v evroobmočje. Njegov naslednik bo sicer lahko bolj proevropski, a glede na trenutno gospodarsko situacijo ni realnih možnosti, da bi Poljsko valuto v naslednjih letih zamenjali za evro (op. p. razmerje med evrom in poljskim zlotom je 1:3,81). Glede odnosov z EU-jem in Rusijo pa – vse je odvisno od tega, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah.

Smrt poljskega predsednika