Bagdad se 12 let po ameriški invaziji in okupaciji Iraka vse bolj naslanja na Moskvo. Foto: Reuters
Bagdad se 12 let po ameriški invaziji in okupaciji Iraka vse bolj naslanja na Moskvo. Foto: Reuters
false
V Iraku je Iran že dolgo močno prisoten, pridružuje pa se mu Rusija, kar gre Zahodu še posebej v nos. Foto: EPA

Irak je začel obstreljevati pripadnike Islamske države s podporo novega obveščevalnega centra v Bagdadu, v katerem delajo obveščevalci iz Rusije, Irana in Sirije, je za Reuters dejal Hakim Al Zamili, vodja iraškega parlamentarnega odbora za obrambo in varnost.

Novo obveščevalno središče nakazuje, da ZDA, ki so bile močno vpete v z nafto bogat Bližnji vzhod, v tej strateško pomembni regiji izgubljajo svoj vpliv.

Iraški predstavniki so dejali, da je Irak razočaran nad tempom in poglobljenostjo ameriških vojaških operacij proti IS-ju, zaradi česar se bo Irak v boju s sunitskimi džihadisti bolj naslonil na pomoč Rusije. Vlada v Bagdadu in šiitske milice, ki jih podpira Iran, namreč pravijo, da ZDA niso dovolj odločne in pripravljene, da bi zagotovile orožje, ki je potrebno za zatrtje upora v regiji. Washington takšne obtožbe zanika. Ameriški zračni napadi na IS, ki nadzira tretjino Iraka, tehtnice niso prevesile v prid iraški vladi, kateri je konflikt tudi veliko finančno breme.

Vojaško zavezništvo: Iran, Irak, Sirija, Rusija
V bagdadskem obveščevalnem centru naj bi bila stacionirana dva ruska generala. Al Zamili je sicer dejal, da je v centru po šest ljudi iz Iraka, Irana, Rusije in Sirije. "Ideja je formalizirati odnos z Iranom, Rusijo in Sirijo. Želeli smo celovito vojaško zavezništvo," je dejal iraški šiitski politik.

Mednarodni obveščevalni center v bagdadski Zeleni coni, nekdaj središču ameriške okupacije Iraka, deluje že kakšen teden. Kot je dejal Al Zamili, je s podatki že pripomogel k napadu na srečanje srednje pozicioniranih pripadnikov IS-ja.

Zahod moti več Rusije v regiji
Iran ima že vrsto let močan vpliv v Iraku, njegovi vojaški svetovalci pa Bagdadu pomagajo v kampanji proti IS-ju. A Zahod bolj moti rusko sodelovanje. V Washingtonu naj bi se bali še tesnejšega iraško-ruskega sodelovanja v operacijah proti džihadistom.

Iraški premier Haider Al Abadi, ki je nasledil Nurija Al Malikija, je že dejal, da bi pozdravil ruske zračne napade proti IS-ju na iraških tleh. Al Zamili pa je dejal, da Iraku veliko koristijo že zgolj ruski obveščevalni podatki, tudi če se Moskva ne odloči za napade.

Avgusta ubit drugi človek IS-ja
IS je avgusta letos sicer izgubil svojega drugega človeka. Kot je potrdil tiskovni predstavnik IS-ja Abu Mohamed Al Adnani, je bil v takratnem ameriškem napadu ubit Abu Mutaz Al Kuraši. "ZDA se veseli smrti Abu Mutaza Al Kurašija in ima to za veliko zmago," je Al Adnani povedal v zvočnem posnetku, objavljenem na spletnih straneh džihadistov.

"Ne bom žaloval za njim," je dejal Al Adnani. Kot je pojasnil, je bila njegova edina želja umreti v imenu Alaha. "Vzgojil je može in za seboj pustil junake, ki bodo ob božji volji še prizadeli ZDA," je dodal.

Bela hiša je že 22. avgusta sporočila, da je bil Kuraši, sicer poznan tudi kot Fadhil Ahmad Al Hajali in Hadži Mutaz, ubit 18. avgusta v letalskem napadu na vozilo v bližini mesta Mosul na severu Iraka. Ameriški nacionalni varnostni svet je takrat sporočil, da je bil Al Kuraši višji namestnik vodje Abu Bakr Al Bagdadija.

Al Kuraši je bil po navedbah Washingtona glavni v operacijah IS-ja v Iraku, kjer je v zadnjih dveh letih igral ključno vlogo v načrtovanju operacij, tudi ofenzivo v Mosulu junija 2014, v kateri je IS v posmeh iraški vojski zasedel drugo največje iraško mesto.