Iraški gejevski aktivist s psevdonimom Roby Hurriya kaže slike svojega ubitega prijatelja Saifa Asmarja. Foto: Reuters
Iraški gejevski aktivist s psevdonimom Roby Hurriya kaže slike svojega ubitega prijatelja Saifa Asmarja. Foto: Reuters
Homoseksualnost je v muslimanskem svetu po večini prepovedana. Foto: Reuters
'Emoti' nosijo prepoznavne ekstravagantne pričeske in poslušajo 'emoglasbo'. Foto: Reuters

Predstavniki oblasti in organizacije za človekove pravice ocenjujejo, da je bilo samo v zadnjih šestih tednih ubitih 58 Iračanov, ki so bodisi istospolno usmerjeni bodisi imajo zgolj "preveč poženščen" videz. Po nekaterih podatkih pa naj bi bilo žrtev tudi 100. Strokovnjaki se bojijo, da umori nakazujejo vrnitev k razširjenim zločinom iz sovraštva, zagrešenim proti homoseksualcem leta 2009.
Po besedah očividcev in aktivistov so storilci nekatere izmed žrtev ubili tako, da so jim glave razbili s težkimi betonskimi bloki. "Najprej vržejo bloke na fantove roke, nato še na noge, nazadnje pa mu zadajo še udarec v glavo. In če še ni mrtev, začnejo znova," je za kairski časnik Al Akhbar daily povedal fant, ki mu je uspelo pobegniti. Spet druge žrtve so nasilneži ustrelili ali pa jih odpeljali na vrh visokih zgradb in jih potisnili v smrt.

Oboroženi nasilneži so nedavno po bagdadski šiitski soseski Sadr City razdelili seznam z imeni in naslovi 33 ljudi, od tega 32 moškega spola. Na vrhu je srhljivo opozorilo: "Resno opozarjamo vse razuzdance: Če ne opustite teh umazanih dejanj v roku štirih dni, vas bo zadela božja kazen v rokah mudžahidov."

Homoseksualnost še vedno tabu
Po poročanju AP-ja ni jasno, zakaj so se tovrstni uboji v zadnjih mesecih tako okrepili. Mnogo Iračanov je versko konservativnih in jih močno skrbijo zahodni vplivi, ki so se po ameriški invaziji leta 2003 počasi infiltrirali v nekdaj tako zaprto družbo.
Kot drugod po muslimanskem svetu je homoseksualnost tudi v Iraku velik tabu, Koran pa jo prepoveduje. Vsakega, ki je zgolj "videti" gej, štejejo za upravičeno tarčo, storilci pa se kazni preprosto izmuznejo. Oborožene skupine, ki naj bi stale za nasilnimi dejanji, ustrahujejo tamkajšnjo policijo in prebivalce, zato se zločini pogosto sploh ne preiskujejo.

Preventivno striženje las
"Emo" je sicer okrajšava angleškega "emotional" ("čustven"), na Zahodu pa izraz po večini uporabljejo za najstnike ali mladino, ki poslušajo alternativno glasbo, se oblačijo v črnino in nosijo prepoznavne pričeske. "Emoti" niso nujno istospolno usmerjeni, se pa jih pogosto stereotipizira kot takšne. Za Iračane je "emo" praktično sinonimen z "gejem" in iraški "emoti"naj bi si po zadnjih napadih pospešeno strigli lase, da jih ne bi takoj navzven prepoznali.

"Trenutno v Iraku kleriki vodijo ostro kampanjo proti homoseksualnosti," je za AP povedal Ali Al Hili, vodja iraške organizacije za istospolno usmerjene. "Policija jih ne varuje." Po njegovih besedah je bilo v Iraku od leta 2006 ubitih že 750 istospolno usmerjenih.

Uboji so pritegnili toliko pozornosti, da se je na svoji spletni strani oglasil tudi visoki šiitski klerik Muktada Al Sadr, ki je "emote" označil za "zmešane norce" in "'rakrano' muslimanske skupnosti". Al Sadr nasilja ni obsodil, je pa svojim privržencem dejal, da "se rešijo emo nadloge znotraj zakonskih okvirov". Je pa eden uglednejših šiitskih šejkov v Iraku, ajatola Ali Al Sistani, dejal, da so napadi na "emote" teroristična dejanja in "slab fenomen za sobivanje v miru".