Prve žrtve krvavega pokola so že pokopali. Foto: Reuters
Prve žrtve krvavega pokola so že pokopali. Foto: Reuters

Za napadom stoji samooklicana Islamska država (Daeš), poroča Al Džazira. Skrajna džihadistična skupina, ki v Iraku nadzoruje veliko območje na severu in zahodu države, je prevzela odgovornost za napad. Terorist, ki je nosil samomorilski jopič, se je razstrelil v petek zvečer ob koncu amaterske nogometne tekme, je sporočil Falah Al Hafadži, vodja varnosti v provinci Babel.

Eksplozija je odjeknila med podelitvijo nagrad igralcem. Kot je za AFP povedal 18-letni Ali Našmi, ki je preživel napad, se je napadalec "med množico prerinil v ospredje, kjer je župan podeljeval priznanja". Eksplozijo je preživel tudi 20-letni Haidar Kadhem, ki je dodal: "Bil sem morda 50 metrov stran. Eksplozija je bila silovita. Večina v množici so bili mladi. Videl sem jih, kako so ležali na tleh, med njimi številni mrtvi, ranjeni so prosili za pomoč … Bil je popoln kaos." Župan Ahmed Šaker je med žrtvami napada. Po družbenih omrežjih so zaokrožile grozljive fotografije pokola, ko ranjeni in mrtvi okrvavljeni ležijo na zelenici, med njimi tudi otroci, okvir vrat je ves krvav, enako tudi žoga …

Pogosti napadi Daeša na civilne cilje
Iskandarija, mesto, ki je poimenovano po Aleksandru Velikem, je v večini šiitska. Napadi skrajnežev Daeša so na območjih, ki jih džihadistična skupina samooklicanega kalifata ne nadzoruje, zelo pogosti. Na začetku marca je bilo približno 80 kilometrov južneje v mestu Hila ubitih najmanj 60 ljudi, ko se je samomorilski napadalec s tovornjakom cisterno in obloženim z razstrelivom zaletel v vladno nadzorno točko.

Kot piše Al Džazira, si Islamska država želi novo versko vojno v Iraku in zato napada šiitske cilje v upanju, da bodo zaradi velikega števila civilnih žrtev sledili povračilni ukrepi. Obenem se maščuje za napredovanje iraških vladnih sil, kjer imajo ključno vlogo šiitske milice. Iskandarija leži na območju, ki so ga nekoč imenovali "trikotnik smrti" in ga je obdobje po ameriški invaziji zaradi sektaških spopadov močno prizadelo.