Iran vztraja, da je njegov jedrski program miroljuben. Foto: EPA
Iran vztraja, da je njegov jedrski program miroljuben. Foto: EPA
Džavad Zarif
Iran v pogajanjih zastopa zunanji minister Džavad Zarif. Foto: Reuters

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je Iran izpolnil zahteve iz začasnega jedrskega sporazuma, ki ga je novembra dosegel s šesterico svetovnih velesil. Polovico zaloge 20-odstotno obogatenega urana so zmanjšali na petodstotno obogatenega, preostali del pa so spremenili v nizko obogateni uranov oksid.

ZDA so prejšnji teden napovedale, da bodo ob izpolnitvi zahteve odmrznile 2,8 milijarde dolarjev. V petek so se na pogovorih na Dunaju dogovorili, da bodo še za štiri mesece podaljšali pogovore o iranskem jedrskem programu. Cilj je doseči, da bi Iran omejil svoj jedrski program, mednarodna skupnost pa bi v zameno odpravila sankcije.

Iran je imel do zdaj več kot 200 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana, ki ga je mogoče hitro spremeniti v jedrsko orožje. Omenjena količina je dovolj za izdelavo ene jedrske konice.

"Pogajanja bi bilo dobro podaljšati"
Kljub premiku v pogajanjih z Iranom pa še vedno ni dosežen celovit dogovor o omejitvah bogatenja urana in proizvodnje plutonija, ki bi ju lahko uporabili za izdelavo jedrskega orožja.

Zahodne države so sankcije proti Iranu uvedle, ker so prepričane, da je jedrski program le krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Teheranu odločno zanikajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben jedrski program za raziskovalne namene in proizvodnjo energije.

Teheran in šesterica svetovnih sil, ki jo sestavljajo stalne članice Varnostnega sveta (ZDA, Francija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska) in Nemčija, so se v soboto dogovorili, da rok za sklenitev končnega dogovora o iranskem jedrskem programu, ki se je iztekel v nedeljo, podaljšajo do 24. novembra. Iz Bele hiše so sporočili, da je bil doslej dosežen napredek, zaradi katerega bi bilo dobro podaljšati pogajanja.

Velik korak do sporazuma z Iranom
Velik korak do sporazuma z Iranom