ZDA trdijo, da so sestrelile iransko brezpilotno letalo, saj se to kljub pozivom ni hotelo umakniti. Foto: Reuters
ZDA trdijo, da so sestrelile iransko brezpilotno letalo, saj se to kljub pozivom ni hotelo umakniti. Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je njihova ladja v Hormuški ožini sestrelila iransko brezpilotno letalo, saj se je domnevno preveč približalo ameriški bojni ladji in se na pozive o umiku ni odzivalo.

Sorodna novica Iran v Hormuški ožini zasegel britanski tanker

Novico je na Twitterju potrdil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je zapisal, da se je brezpilotnik ladji približal pod tisoč jardov (914 metrov) in da so ga "nemudoma uničili". "To je le še ena od mnogih provokacij in sovražnih dejanj Irana proti ladjam, ki delujejo v mednarodnih vodah. ZDA imajo pravico braniti svoje osebje, objekte in interese, zato pozivajo vse narode k obsodbi načrtov Irana, da onemogoča svobodno plovbo in mednarodno trgovino."

Iran navedbe ZDA zanika

Namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči je prav tako na Twitterju zatrdil, da Iran v zadnjem času ni izgubil nobenega brezpilotnega letala nad Hormuško ožino. "Skrbi me, da je USS Boxer sestrelil eno svojih letal po pomoti!". Da so vsi iranski brezpilotniki v svojem oporišču, je potrdil tudi iranski general Abolfazl Šekari.

Tudi v iranski vojski so pojasnili, da so se vsi njihovi brezpilotniki varno vrnili v oporišča. "Poročil o konfrontacijah z ameriškim USS Boxerjem ni bilo," so poudarili.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif, ki je na sedežu ZN v New Yorku, je kmalu po objavi te novice v ameriških medijih dejal, da ne ve nič o kakšni sestrelitvi.

"Sestrelili bomo vse letalnike blizu ladij"

Neimenovani ameriški uradnik v Trumpovi administraciji je nekaj ur po iranskem zanikanju zatrdil, da imajo "neizpodbitne dokaze" o sestrelitvi iranskega brezpilotnika. "Če bodo leteli preblizu našim ladjam, jih bomo še naprej sestreljevali," je še zagrozil .

Do novega incidenta v Hormuški ožini je prišlo. potem ko je tam Iran junija sestrelil ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bilo v iranskem zračnem prostoru, ZDA pa, da je bilo v mednarodnem.

Čigavo letalo so sestrelile ZDA?