Gibanje neuvrščenih so leta 1961 ustanovile države, ki so nasprotovale blokovski delitvi in se niso hotele izreči za blok pod vplivom ZDA ali blok pod vplivom Sovjetske zveze. Foto: EPA
Gibanje neuvrščenih so leta 1961 ustanovile države, ki so nasprotovale blokovski delitvi in se niso hotele izreči za blok pod vplivom ZDA ali blok pod vplivom Sovjetske zveze. Foto: EPA
Teheran
Za Iran je srečanje neuvrščenih v Teheranu dokaz, da Američanom ni uspela osamitev islamske republike. Foto: EPA

Zasedanje neuvrščenih je največje politično srečanje v Iranu po islamski revoluciji leta 1979. Gibanje neuvrščenih združuje okoli 120 držav, toda po koncu hladne vojne je njegov vpliv usahnil in danes igra le še obrobno vlogo. Na vrhu v Teheranu sodeluje 80 držav s svojimi ministri, 50 članic pa predstavljajo njihovi voditelji.

Srečanje je odprl iranski zunanji minister, ki se je državam zahvalil za podporo "legitimnim pravicam" Irana glede njegovega jedrskega programa, za katerega na Zahodu domnevajo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja, medtem ko Teheran te očitke odločno zavrača in zatrjuje, da gre za miroljuben program.

Zaradi spornega jedrskega programa so zahodne države proti Iranu uvedle sankcije. Islamska republika sicer ni edina članica gibanja, proti kateri so uvedene sankcije. Na udaru sankcij so tudi Severna Koreja, prav tako zaradi jedrskega programa, Sirija zaradi brutalnega zatiranja nasprotnikom režima in Zimbabve zaradi političnega nasilja in kršenja človekovih pravic.

V Teheranu tudi Ban
Poleg poziva po obsodbi sankcij je Salehi članice gibanja še pozval, naj izkoristijo svoje zmogljivosti in odigrajo pomembnejšo vlogo pri doseganju miru na svetu.

"Iran deli zaskrbljenost številnih članic zaradi vse večje moči Varnostnega sveta Združenih narodov in potreb po reformi na tem področju," je dejal iranski minister.

Vrha se bosta med drugim udeležila tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in novi egiptovski predsednik Mohamed Morsi, kar je prvi obisk egiptovskega voditelja v Iranu po islamski revoluciji leta 1979.

Začetek srečanja je zaznamovala zmeda glede domnevnega povabila vodji palestinskega gibanja Hamas Ismailu Haniju, saj je palestinski predsednik Mahmud Abas svojo udeležbo na vrhu pogojeval s tem, da bo edini palestinski predstavnik na srečanju. Iran trdi, da Hanija ni bil nikoli uradno povabljen na vrh, a palestinska stran trdi drugače.

Ena od tem vrha, ki bo potekal v četrtek in petek, bo tudi Sirija in iransko zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo predstavili nov mirovni načrt za nemirno državo.

"Članice Gibanja neuvrščenih nasprotujejo zunanjemu vmešavanju in terorističnim dejavnostim v Siriji, zato bo predstavljen nov predlog, ki ga bodo članice ocenile," so sporočili iz Teherana.