Iranskemu režimu je pred enim letom uspelo zatreti proteste, ki so imeli zelo podobne korenine kot zdajšnji v Tuniziji in Egiptu. Foto: Reuters
Iranskemu režimu je pred enim letom uspelo zatreti proteste, ki so imeli zelo podobne korenine kot zdajšnji v Tuniziji in Egiptu. Foto: Reuters

"Ženska tihotapka, imenovana Zahra Behrami, Alijeva hčerka, je bila danes obešena zaradi posedovanja in preprodajanja mamil," je sodno obrazložitev v svet posredovala agencija Mehr, ki je v delni državni lasti.

Uradno: našli 450 gramov kokaina
Hčerka obsojenke je že po aretaciji sporočila organizacijam za človekove pravice, da so obtožbe lažne, saj so njeno mater aretirali zaradi sodelovanja pri protivladnih protestih konec leta 2009. Agencija Mehr poroča, da je sodišče odločilo, da je Behramijeva kriva tihotapljenja kokaina iz Nizozemske v Iran, saj so pri njej našli 450 gramov kokaina. Iran ne priznava dvojnih državljanstev, tako da se pri obsodbi niso ozirali na njeno nizozemsko državljanstvo.

Neuradno: kriva sodelovanja v protestih
Bahramijeva, ki je v zadnjih letih živela v Londonu, je bila v drugi polovici leta 2009 na obisku pri družini. V tem času se je udeležila množičnih protivladnih protestov, ki so vrh dosegli decembra, ko so šiiti praznovali praznik ašura. Tarča protestov je bil predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je pol leta prej slavil na spornih volitvah.

Nizozemska je glede primera Bahramijeve večkrat izrazila zaskrbljenost in je od Teherana zahtevala dodatne podrobnosti. Tamkajšnje oblasti je večkrat obtožila, da nizozemskemu veleposlaništvu v Teheranu onemogočajo dostop do zapornice, ker ne priznavajo njenega dvojnega državljanstva.

Med zatiranjem protestov je režim zaprl več tisoč ljudi, izmed katerih so nato več kot 80 oseb obsodili na zaporne kazni, daljše od 15 let, najmanj pet ljudi pa so obsodili na smrt.