Iran, ki ga moti močna ameriška vojaška prisotnost v Perzijskem zalivu, je že večkrat napovedal ostrejše odzive njegove mornarice. Foto: EPA
Iran, ki ga moti močna ameriška vojaška prisotnost v Perzijskem zalivu, je že večkrat napovedal ostrejše odzive njegove mornarice. Foto: EPA
ZDA ima v Perzijskem zalivu nameščeno svojo peto mornariško floto. Foto: EPA

"Iranska vojaška mornarica se približuje morski meji ZDA, ta poteza pa nosi sporočilo," je po poročanju iranske tiskovne agencije Fars dejal Rezaji Hadad. Flota se je na pot proti Atlantskemu oceanu odpravila po "vodah blizu Južne Afrike", je pojasnil.

Fars poroča, da je načrt del iranskega odgovora na Washingtonovo krepitev mornariške prisotnosti v Perzijskem zalivu. Poročil o tem, katere ladje so na poti in koliko jih je, za zdaj ni. Podobne načrte je iranska mornarica sicer napovedovala že pred leti.

ZDA na iranskem dvorišču
ZDA in njihove zaveznice redno izvajajo pomorske vaje, s katerimi naj bi zagotavljali svobodo plovbe v vodah, po katerih se odvija 40 odstotkov svetovnega izvoza nafte po morju. ZDA imajo v Perzijskem zalivu, natančneje v Bahrajnu, sicer nameščeno svojo peto floto, to območje pa tudi Iran vidi kot svoje interesno območje.

Iranski predstavniki so že večkrat zagrozili z zaporo Hormuške ožine na ustju Zaliva, če bi bil Iran napaden, vojaške vaje Zahoda pa Iran vidi kot poskuse, da bi ga od takšne poteze odvrnili, poroča Reuters.

Iranska mornarica sicer širi svojo prisotnost v mednarodnih vodah od leta 2010, pri čemer svoje ladje redno pošilja v Indijski ocean in Adenski zaliv z namenom varovanja iranskih ladij pred somalijskimi pirati, dejavnimi na tem območju.