Iran je eden glavnih svetovnih izvoznikov nafte. Foto: Reuters
Iran je eden glavnih svetovnih izvoznikov nafte. Foto: Reuters
Satelitska slika iranskega jedrskega objekta Kom. Foto: EPA
Iran ustavil nafto za VB in Francijo

"Izvoz nafte britanskim in francoskim podjetjem je bil ustavljen ... svojo nafto bomo prodajali novim strankam," je povedal predstavnik iranskega naftnega ministrstva Alireza Nikzad.
Poteza je, kot kaže, povračilo za januarsko odločitev Evropske unije, da prepove uvažanje surove nafte iz Irana zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Nikzad je sicer že pred tedni napovedal, da bo Iran ustavil pošiljke v "nekatere" evropske države.
Na tisoče novih centrifug v Komu
Novico so sporočili le nekaj ur po tem, ko je neki diplomat povedal, da naj bi Iran kmalu še razširil svoj jedrski program v močno utrjenem podzemnem objektu blizu mesta Kom.
Diplomat z Dunaja je za BBC povedal še, da se zdi, da je Iran pripravljen na namestitev več tisoč centrifug nove generacije. S tem bi pospešili proizvodnjo obogatenega urana, potrebnega tako za generator kot tudi za izdelavo jedrskega orožja.
Inšpektorji mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zadnjih navedb niso komentirali, naj bi pa Teheran obiskali še ta teden na novih pogovorih o jedrski dejavnosti Irana, potem ko so jim med obiskom prejšnji mesec onemogočili dostop do določenih jedrskih objektov in znanstvenikov.

Izrael pritiska
Mednarodne sankcije so tako očitno brez koristi, a kljub temu je Izrael pozval k "hromečim" ukrepom, da bi se Teheran le odrekel svojemu jedrskemu programu. Izraelski obrambni minister Ehud Barak je dejal, da bi jedrsko oboroženi Iran sprožil tekmo v oboroževanju na Bližnjem vzhodu in bi nazadnje predstavljal resno grožnjo celotnemu svetu.

Opozorilo se je pojavilo le nekaj ur zatem, ko je britanski zunanji minister William Hague izjavil, da bi jedrske ambicije Irana lahko pognale Bližnji vzhod v "novo hladno vojno". "Če Iranci dobijo jedrsko orožje, si bodo to želele razvijati tudi druge bližnjevzhodne države, kar bi pripeljalo do najresnejše epizode jedrskega oboroževanja od izuma tega orožja," je dejal Hague za Daily Telegraph.

Vse večje napetosti
Napetosti na Bližnjem vzhodu so že zdaj velike, Izrael pa Iran obtožuje še načrtovanja napadov na njegova veleposlaništva. Iran obtožbe zanika in krivi Izrael in ZDA za atentate na več iranskih jedrskih znanstvenikov v zadnjih letih.
Barak je napetosti le še povečal, ko je v soboto izrazil frustracije nad neuspelimi sankcijami Združenih narodov. "Moramo pospešiti nalaganje sankcij in jih narediti za hromeče do te mere, da se bo vodstvo države moralo usesti in se vprašati, ali so pripravljeni plačati ceno izolacije od večine, če ne celo vsega sveta," je dejal Barak med obiskom v Tokiu.

Iran ustavil nafto za VB in Francijo