Po bombardiranju iranskega veleposlaništva v Sani so se pred zapuščenim savdskim veleposlaništvom v glavnem mestu zbrali prohutijevski protestniki. Foto: Reuters
Po bombardiranju iranskega veleposlaništva v Sani so se pred zapuščenim savdskim veleposlaništvom v glavnem mestu zbrali prohutijevski protestniki. Foto: Reuters
Nim al Nimr
Po sobotnem savdskem obglavljanju vplivnega šiitskega klerika Nimra Al Nimra se je sprožil niz dogodkov, ki prilivajo olje na ogenj savdsko-iranskega konlikta. Foto: Reuters

"Savdska Arabija je odgovorna za škodo na zgradbi veleposlaništva," je dejal govorec iranskega zunanjega ministrstva Hosein Džaber Ansari in Savdijce pozval, naj plačajo škodo.

Raketa padla 700 metrov od veleposlaništva
A očividci in prebivalci Sane zatrjujejo, da je zgradba veleposlaništva v četrti Hada nepoškodovana. Savdska letala so udarila okoli 700 metrov stran, tako da so na dvorišče veleposlaništva prileteli le šrapneli, pri čemer je bil huje ranjen iranski varnostnik.

Iranci z incidentom pred Varnostni svet
Da je raketa padla blizu veleposlaništva, so pozneje priznali tudi Iranci, ki pa bodo kljub temu izrazili protest v Varnostnem svetu Združenih narodov. "V roku nekaj ur bomo Varnostni svet obvestili o podrobnostih napada. Savdska Arabija je odgovorna za varnost naših diplomatov in veleposlaništva v Sani," je zatrdil namestnik iranskega zunanjega ministra Hosein Amir Abdolahian.

Predstavnik sunitske savdske koalicije, ki je vodila zračno ofenzivo proti hutijevcem, je dejal, da so v napadih bombardirali zapuščeno iransko veleposlaništvo, ki so ga uporabljale uporniške šiitiske milice. Sunitska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je pred dnevi preklicala premirje v Jemnu, kjer je od 15. decembra dalje vladalo krhko premirje.

Koalicija napovedal preiskavo dogodkov
Koalicija, ki pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu izvaja zračne napade, je sicer zagotovila, da bo obtožbe Irana raziskala.

Koalicija je izvedla napad na glavno mesto Jemna v sredo, ko je merila na skupino, ki je v prostorih zapuščenega iranskega veleposlaništva zadrževala civiliste. Tiskovni predstavnik koalicije general Ahmed Aseri je dejal, da so vse članice prosili za točne koordinate svojih veleposlaništev in da obtožbe, ki temeljijo na informaciji hutijevcev, "niso verodostojne".

Iran prepovedal uvoz izdelkov iz Savdske Arabije
Obtožba Irana prihaja nekaj dni po tem, ko so Kuvajt, Bahrajn, Sudan in Združeni arabski emirati odpoklicali svoje veleposlanike iz Teherana, zaradi napada na savdsko veleposlaništvo v iranski prestolnici. Savdsko veleposlaništvo so napadli na protestih, saj je Savdska Arabija med 47 usmrčenimi ljudmi usmrtila tudi šiitskega klerika Nimra Al Nimra. Po podatkih iranske agencije ISNA je Iran prav tako prepovedal uvoz vseh izdelkov, narejenih v Savdski Arabiji.