Prizor s posnetka zasega, ki ga je objavila iranska tiskovna agencija. Foto: EPA
Prizor s posnetka zasega, ki ga je objavila iranska tiskovna agencija. Foto: EPA

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt bo diplomatske ali gospodarske ukrepe proti Iranu predstavil v ponedeljek. Glede na poročanje britanskih medijev bi lahko ukrepi vključevali tudi zamrznitev iranskega premoženja.

Hunt je že pred tem zavrnil možnost vojaškega posredovanja, je pa ob podpori ZDA grozil z resnimi posledicami. Britanski vladni odbor Cobra, v katerem sodelujejo vlada, policija in obveščevalne službe, je o nevarnih razmerah razpravljal že dvakrat.

Minister ni skrival razočaranja nad sobotnim telefonskim pogovorom z iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom. "Nič ne more biti dlje od resnice," je dejal Hunt novinarjem po pogovoru.

Zarif je vztrajal, da Iran deluje v skladu z mednarodnimi pomorskimi pravili. Hunt sicer še vedno zagovarja, da je treba preprečiti zaostritev razmer.

London trdi, da je Iranska revolucionarna garda britanski tanker v petek zajela v vodah Omana in ga nato prisilila vpluti v vode Irana, kar je "v jasnem nasprotju z mednarodnim pravom", navaja BBC. Zaseg so označili za sovražno dejanje.

Iran: London mora zajeziti sile, ki stopnjujejo napetosti

Pripadniki iranske garde pred spustom s helikopterja na tanker. Foto: EPA
Pripadniki iranske garde pred spustom s helikopterja na tanker. Foto: EPA

Iranske pomorske oblasti v Hormuški ožini trdijo, da so britanski tanker zasegli zaradi "kršenja pomorske varnosti". Iranski mediji so navajali, da je tanker predtem trčil z ribiško ladjo in da se ni odzval na njene klice na pomoč.

"Vlada Združenega kraljestva bi morala zajeziti tiste domače politične sile, ki želijo stopnjevati obstoječe napetosti med Iranom in Združenim kraljestvom, ki sega prek vprašanja ladij. To je precej nevarno in nespametno v občutljivem času na tem območju" je tvitnil veleposlanik Irana v Londonu Hamid Baeidinejad.

Posnetek radijske komunikacije

BBC je objavil radijski posnetek komunikacije, v katerem iransko plovilo tik pred zasegom tankerju Stena Impero naroči, naj spremeni smer: "Če boste ubogali, boste varni."

Nato britanski vojaški ladji HMS Montrose sporočijo, da želijo tanker zaradi varnostnih razlogov preiskati. Fregata je bila po poročanju BBC-ja v času dogajanja predaleč, da bi lahko zaseg ustavila.

Iranska tiskovna agencija Fars je že predtem objavila video, na katerem pripadniki iranske revolucionarne garde s helikopterjem in gliserji zasežejo tanker in ga pospremijo do iranskega pristanišča Bandar Abbas.

"Vseh 23 članov posadke je varnih in v dobrem zdravstvenem stanju," je danes za iransko televizijo povedal vodja pomorskih oblasti v Hormozganu Alahmorad Afifipour.

Člani posadke so Indijci, Rusi, Latvijci in Filipinci. Indija je Iran že pozvala, naj izpusti njenih 18 državljanov na ladji.

Zajeti iranski tanker še zmeraj pri Gibraltarju

Iranski tanker Grace 1 ostaja pri Gibraltarju. Foto: Reuters
Iranski tanker Grace 1 ostaja pri Gibraltarju. Foto: Reuters

Do zajetja tankerja Stena Impero prihaja dva tedna po zajetju iranskega tankerja Grace 1 pri Gibraltarju, v katerem so sodelovale tudi britanske sile. Gibraltarske oblasti trdijo, da so tanker ustavili zaradi prevažanja nafte v Sirijo v rafinerijo Banjas, ki je last podjetja pod sankcijami Evropske unije.

Vrhovno sodišče je podaljšalo zaseg tankerja in prihodnjo obravnavo razpisalo za 15. avgust. Posadko so po plačilu varščine izpustili brez obtožb.

Iran je zaseg svojega tankerja takrat označil za piratstvo in zagrozil s povračilnim zasegom britanskega tankerja.

"Revolucionarna garda je odgovorila na britansko ugrabitev iranskega tankerja," je predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani zdaj povedal na parlamentarni seji, ki jo je prenašal iranski državni radio.