Referendum o neodvisnosti iraških Kurdov, h kateremu nagovarja stenska poslikava v ozadju, je zaostril razmere v regiji. Foto: Reuters
Referendum o neodvisnosti iraških Kurdov, h kateremu nagovarja stenska poslikava v ozadju, je zaostril razmere v regiji. Foto: Reuters

Nafta je glavni iranski izvozni produkt v iraški Kurdistan, ki je lani iz Irana uvozil približno 110 milijonov litrov nafte. Trgovanje pa bodo morala prenehati vsa transportna podjetja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Na podlagi preteklih regionalnih dogajanj in odločitve pristojnega oddelka iranskega notranjega ministrstva, naj se mednarodna transportna podjetja in njihovi vozniki do preklica izogibajo trgovanju z iraškim Kurdistanom," piše v direktivi prometnega ministrstva.

Pozneje so iz Teherana sporočili še, da bosta Iran in Irak na meji med državama v prihodnjih dneh izvedla skupne vojaške vaje. Kot so poudarili, gre za ukrepe za zagotavljanje varnosti na meji.

Irak, Iran in Turčija so od iraških Kurdov v sklopu povračilnih ukrepov za izvedbo referenduma zahtevali opustitev nadzora na mejnih prehodih s sosednjimi državami - Sirijo, Iranom in Turčijo. Regionalna kurdska vlada je to možnost zavrnila.

Iraško obrambno ministrstvo je napovedalo, da v koordinaciji s Turčijo in Iranom namerava prevzeti nadzor na mejah.

Kurdski referendum zaostril razmere
Na ponedeljkovem referendumu so Kurdi množično podprli neodvisnost avtonomne regije od Iraka, kar je dodatno zaostrilo razmere v regiji. Iran ostro nasprotuje neodvisnosti iraških Kurdov, saj se boji porasta zahtev po neodvisnosti od lastne kurdske populacije.