Iran je v zadnjem času izvedel že več vojaških vaj in preizkusil svoje zmogljivosti ob morebitnem zunanjem napadu. Foto: EPA
Iran je v zadnjem času izvedel že več vojaških vaj in preizkusil svoje zmogljivosti ob morebitnem zunanjem napadu. Foto: EPA

Hosein Salami je med vojaškimi vajami dejal, da bodo območja, ki bodo gostila sovražne operacije proti Iranu, deležna povračilnih ukrepov iranskih oboroženih sil.

Revolucionarna garda je v soboto začela dvodnevne vojaške vaje, s katerimi hoče pokazati moč islamske republike v času napetosti med Teheranom in Zahodom zaradi spornega iranskega jedrskega programa, za katerega zahodne države menijo, da je krinka za razvoj jedrskega orožja, medtem ko iranske oblasti trdijo, da gre za miroljuben program.

Ker pogajanja z Iranom o jedrskem programu niso obrodila sadov in so izpadla kot iransko kupovanje časa, ZDA in Izrael ne izključujejo možnosti vojaškega napada na iranske jedrske objekte.

Bodo zalivske države prisiljene sodelovati v napadu?
V preteklih dneh so se pojavile govorice, da Izrael aprila, maja ali junija načrtuje napad na Iran, da bi mu tako po besedah izraelskih predstavnikov v zadnjem trenutku onemogočil izdelavo jedrske bombe.

Salami ni imenoval držav, za katere meni, da bodo svoje ozemlje ponudile za vojaški napad na Iran. Šest ameriških zaveznic med zalivskimi državami je sicer sporočilo, da ne bodo dovolile uporabe svojega ozemlja za napad na Iran.

A če bi Iran iz maščevanja napadel katero izmed njih, bi po mnenju poznavalcev zalivske države klonile pod pritiskom ZDA in dovolile uporabo svojega ozemlja za vojaško operacijo proti Iranu.

Zalivske države, ki gostijo ameriško vojaško infrastrukturo, so Kuvajt, Katar in Bahrajn.