Vse več je namigovanj, da je v četrtkovem diru umrlo več kot 769 ljudi. Iranci pogrešajo kar 323 državljanov, ki so se odpravili na romanje v Meko. Foto: Reuters
Vse več je namigovanj, da je v četrtkovem diru umrlo več kot 769 ljudi. Iranci pogrešajo kar 323 državljanov, ki so se odpravili na romanje v Meko. Foto: Reuters
Hadž
V Teheranu pred veleposlaništvom Savdske Arabije že tri dni potekajo protesti, ker Riad vali krivdo za tragedijo na šiitske romarje, ki naj ne bi upoštevali navodil. Foto: Reuters

V tragediji je po uradnih podatkih umrlo 769 romarjev, od tega najmanj 144 Irancev. A pri tem iz Teherana prihajajo informacije, da še vedno pogrešajo kar 323 romarjev iz Irana.

Iranske oblasti so že pred tem ostro kritizirale organizacijo vsakoletnega hadža in pomanjkljivo varnost med romanjem. "Namesto da prelagajo odgovornost, naj Savdijci prevzamejo svojo odgovornost in se opravičijo muslimanom sveta in žalujočim družinam," je pozval ajatola Hamenej, najvišja avtoriteta in dejanski vrhovni oblastnik v Iranu.

"Ne izkoriščajte tragedije za politiko"
Iranski voditelji so ostro kritizirali savdske oblasti zaradi pomanjkljive varnosti med hadžem, poleg tega pa so pod vprašaj postavili zmožnost Riada, da ustrezno organizira vsakoletno romanje, ki sodi med pet stebrov islama - vsak pravi musliman bi moral vsaj enkrat v življenju poromati v Meko.

Nekaj ur pred Hamenejevimi izjavami je savdski zunanji minister Adel Al Džubeir zavrnil iranske kritike in Teheran pozval, naj tragedije ne izkorišča v politične namene. Regionalni sili sta zadnja leta v čedalje hujšem in posredno tudi vse bolj krvavem sporu za prevlado v Perzijskem zalivu.

Regionalni sili zapleteni v veliko igro
Iran kot šiitska teokracija podpira širok krog gibanj in vlad, ki moč črpajo iz šiitskih množic, medtem ko podobno konservativni Savdijci podpirajo različna salafistična gibanja med suniti v okoliških državah. Sirsko državljansko vojno obe državi izkoriščata za medsebojno obračunavanje, v Jemnu Savdijci bombardirajo in napadajo hutijevce, ki jih podpira Teheran.

Savdijci ne izdajo vizuma iranskemu ministru
Iranski kulturni minister Ali Džanati naj bi sicer vodil iransko delegacijo, ki bi v Savdski Arabiji pomagala pri preiskavi, kaj se je zgodilo z Iranci, za katere Teheran trdi, da jih še pogrešajo. A Riad po poročanju iranskih medijev delegaciji vizumov še ni izdal. V soboto je Teheran savdskega veleposlanika že tretjič od četrtkove tragedije poklical na razgovor, da bi Riad pozval k tesnejšemu sodelovanju pri preiskavi tragedije.

V četrtek so se med obredom, ko so v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurban bajrama romarji s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo hudiča, romarji začeli prerivati. V kaosu je nato umrlo najmanj 769 ljudi, še 934 je bilo ranjenih. Tradicionalnega romanja v Meko se je letos udeležilo okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta.