Iranski poslanci želijo od pristojnih ministrov in vodij odgovore, kako je mogoče, da so se sploh zgodili napadi. Foto: Reuters
Iranski poslanci želijo od pristojnih ministrov in vodij odgovore, kako je mogoče, da so se sploh zgodili napadi. Foto: Reuters

Po sobotnih navedbah ministra za obveščevalne službe Mahmuda Alavija so prijeli 43 osumljencev, v nedeljo pa je vodja pravosodnega oddelka v provinci Kordestan na zahodu Irana sporočil, da so prijeli še šest ljudi. "Šest ljudi, ki so bili gotovo povezani s sredinimi terorističnimi napadi v Teheranu, smo identificirali in prijeli," je dejal Aliakbar Garousi. Guardian poroča o sedmih novih aretacijah v Fardisu, približno 50 kilometrov zahodno od Teharana.

Pet napadalcev, ki so v sredo izvedli napada na parlament in mavzolej ajatole Homenija, je bilo iranskih državljanov, ki so se pridružili IS-ju, so v četrtek sporočile iranske oblasti.

Iranske oblasti so ob tem sporočile, da je bil v sobotni operaciji varnostnih sil ubit snovalec oz. vodja napadov. "Poveljnik teroristične skupine je imel bazo v mejnih regijah, ampak je po napadih zapustil državo," je dejal Alavi in pojasnil, da so ga v sodelovanju z obveščevalnimi službami držav, ki so blizu Iranu, izsledili in ubili. "Ob sodelovanju obveščevalnih služb je za svoje zločine plačal v soboto, ko so ga ubile iranske varnostne sile in naši prijatelji iz drugih obveščevalnih enot."

Alavi, notranji minister in namestnik poveljnika revolucionarne garde so danes odgovarjali na vprašanja poslancev glede največje kršitve varnosti v državi v več kot 20 letih. "Ministri bi morali pojasniti, kako so lahko teroristi prišli v prestolnico in napadli dve občutljivi točki. Z odgovori, ki smo jih dobili doslej, nismo zadovoljni," je dejal poslanec Asadullah Abbasi.