Gibanje neuvrščenih je nastalo leta 1961 zaradi nasprotovanja blokovski delitvi sveta v času hladne vojne, danes pa se je njegov vpliv zmanjšal. Foto: EPA
Gibanje neuvrščenih je nastalo leta 1961 zaradi nasprotovanja blokovski delitvi sveta v času hladne vojne, danes pa se je njegov vpliv zmanjšal. Foto: EPA
Teheran
Ajatola Ali Hamenej je kritike usmeril v ZDA in Varnostni svet ZN-a. Foto: EPA
Teheran
Iransko vodstvo upa, da bo vrh neuvrščenih pomenil vrnitev na svetovno politično prizorišče. Foto: EPA
Neuvrščeni zbrani v Iranu

V Teheranu so odprli vrh gibanja neuvrščenih, ki je največje mednarodno politično srečanje v Iranu po islamski revoluciji leta 1979 in se ga udeležujejo predstavniki več kot 120 držav. Z zasedanjem želi Iran svetu dokazati, da Američanom ni uspela osamitev islamske republike zaradi spornega jedrskega programa, v katerem zahodne velesile vidijo le krinko za razvoj jedrskega orožja, kar pa Teheran zavrača in zatrjuje, da gre za miroljuben jedrski program.

Da gre resnično za miroljuben jedrski program, je skušal udeležence prepričati iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je odprl vrh. "Za nas (iranske muslimane) je uporaba kakršnega koli orožja za množično uničevanje greh in smo za jedrsko razorožitev na Bližnjem vzhodu," je v govoru poudaril Hamenej.

"Nismo in nikoli ne bomo razvijali jedrskega orožja, prav tako pa se nikoli ne bomo odrekli svoji legitimni pravici do miroljubnih jedrskih programov," je dejal in zatrdil, da sankcije Zahoda zaradi iranskih jedrskih ambicij ne le niso in ne bodo paralizirale, ampak so naredile njihove korake še bolj neomajne ter okrepile njihovo odločenost in samozavest.

V govoru je ajatola ZDA obtožil "ustrahovanja", medtem ko je Varnostni svet ZN-a kritiziral zaradi njegove "nelogične, nepravične in povsem nedemokratične strukture", ki jo je primerjal z "diktaturo".

Sirci niso hoteli poslušati Mursija
Naslednji je na govorniški oder stopil egiptovski predsednik Mohamed Mursi, čigar obisk je zgodovinski, saj gre za prvi obisk kakega egiptovskega voditelja v Iranu po islamski revoluciji. Kljub otoplitvi odnosov pa državi ostajata na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji, kjer Iran velja za najtesnejšega zaveznika sirskega režima, medtem ko Mursijeva sunitska Muslimanska bratovščina podpira sirske upornike v boju proti predsedniku Bašarju Al Asadu.

Razlike so se pokazale v govoru Mursija, ki je ostro kritiziral sirske oblasti in jih označil za "zatiralne" in nelegitimne. Po njegovem mnenju je nasilje v Siriji mogoče ustaviti le z "aktivno intervencijo vseh nas". "Izraziti moramo polno podporo ljudem v Siriji in to našo solidarnost prevesti v realnost, kar bo rešilo Sirijo pred nadaljevanjem državljanske vojne," je dejal in s svojimi besedami ujezil sirsko delegacijo, ki je protestno zapustila dvorano.

Ban ostro kritiziral izjave o Izraelu
Udeležence je nagovoril tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, čigar obisk v Teheranu je naletel na ostre kritike ZDA in Izraela, ki pa sta bila po njegovem govoru verjetno zadovoljna zaradi ostrih kritik, ki jih je namenil Iranu zaradi nespoštovanja resolucij ZN-a o iranskem jedrskem programu in izjav glede Izraela.

Ban je Irance opozoril, da ne bi smeli izjavljati, da Izrael, ki je del Združenih narodov, nima pravice obstajati, saj po njegovih besedah take izjave niso le rasistične, ampak preprosto napačne. V začetku meseca je namreč iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad dejal, da na Bližnjem vzhodu v prihodnosti ni prostora za judovsko državo, medtem ko je ajatola Ali Hamenej dejal, da bo Izrael nekoč vrnjen palestinskemu narodu in bo prenehal obstajati.

"Odločno zavračam grožnje katere koli države z uničenjem druge ali nezaslišane poskuse, da bi se zanikalo zgodovinska dejstva, kot je holokavst," je dejal Ban, in čeprav Irana ni omenil z besedami, je bilo jasno, koga ima v mislih.

Med govorniki je bil tudi Ahmadinedžad, ki je napadel ZN in pozval k novi svetovni ureditvi. "Potekajo vojne in poboji, Varnostni svet ZN-a pa vse to opravičuje ... Današnji svetovni voditelji, ki so bili včeraj sužnjelastniki, vodijo vojne, ponižujejo in slabijo države ter ubijajo nedolžne ljudi ... zato se moramo dvigniti za novo ureditev in upravljanje sveta," je dejal.

Neuvrščeni zbrani v Iranu