Iraška vojska je le še nekaj stolpnic oddaljena od zahodnega brega reke Tigris, z dosego katerega bo popolnoma prevzela nadzor nad mestom. Foto: Reuters
Iraška vojska je le še nekaj stolpnic oddaljena od zahodnega brega reke Tigris, z dosego katerega bo popolnoma prevzela nadzor nad mestom. Foto: Reuters
Rešeni civilisti
Vojska tako prevaža civiliste z osvobojenih območij Mosula. Foto: Reuters

Iraške elitne protiteroristične enote so v izjavi sporočile, da so prevzele nadzor nad območjem Maravi, s čimer so le še nekaj stolpnic oddaljene od zahodnega brega reke Tigris, doseg katerega bi pomenil prevzem oblasti.

V pričakovanju zmage nad t. i. Islamsko državo je na ulične svetilke in zrušene stavbe Mosula vojska obesila plakate in iraške zastave.

Po osvoboditvi, ki jo vojska predvideva za konec prihajajočega tedna, državne oblasti načrtujejo en teden trajajoče slavje po vsej državi. Premier Haider Al Abadi naj bi v prihodnjih dneh obiskal Mosul in razglasil zmago.

Zvezna policija je opravila svoje delo in IS premagala v južnem delu starega mestnega jedra, je sporočil namestnik poveljnika Raed Šakir Javdat, vendar morajo z območja še umakniti eksplozivna telesa in trupla, ki jih je za sabo pustilo 14-dnevno bojevanje.

Območja okoli Mosula še naprej nadzira IS
Iraški premier je že v četrtek, ob prevzemu mošeje Al Nuri, razglasil konec kalifata. Območja zahodno in južno od Mosula, na katerih živi več deset tisoč civilistov, sicer še vedno nadzira IS.

Samooklicana Islamska država je svoje oporišče preselila v mesto Majadin na vzhodu Sirije, so prejšnji mesec sporočile ameriške obveščevalne službe.

V devetih mesecih mestnega vojskovanja je bilo razseljenih okoli 900.000 ljudi, kar je polovica prebivalstva predvojnega Mosula.

Samomorilski napad v taborišču za razseljene Iračane
V napadu samomorilskega napadalca v taborišču za razseljene Iračane v iraški provinci Anbar je umrlo 14 ljudi, večina med njimi so ženske in otroci, ranjenih pa je bilo še 13 ljudi. Eksplozija je odjeknila v taborišču za razseljene Iračane blizu mesta Ramadi, prestolnice iraške province Anbar. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a po poročanju AFP skrajna skupina Islamska država v Iraku pogosto izvaja samomorilske napada na civiliste.

Bitka za Mosul se bliža koncu
Bitka za Mosul se bliža koncu