Po podatkih Združenih narodov je samo v junijskih spopapdih v Iraku umrlo 2.417 ljudi, med njimi 1.531 civilistov. V to pa niso vštete žrtve v zahodnoiraški provinci Anbar, kjer je po podatkih iraških oblasti umrlo 244 civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po podatkih Združenih narodov je samo v junijskih spopapdih v Iraku umrlo 2.417 ljudi, med njimi 1.531 civilistov. V to pa niso vštete žrtve v zahodnoiraški provinci Anbar, kjer je po podatkih iraških oblasti umrlo 244 civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
O vodji Isila Abu Bakru Al Bagdadiju, ki se ga je oprijel vzdevek "nevidni šejk" je sicer malo znanega. V nasprotju z voditeljema Al Kaide, Osamo bin Ladnom in Ajmanom Al Zavahirijem, se ne pojavlja v videosporočilih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vzpostavitev kalifata, oblike vladavine iz časov Otomanskega cesarstva, so sicer dolgoletne sanje radikalnih džihadistov, ki želijo uveljaviti svojo različico šeriatskega prava. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Abu Bakr Al Bagdadi, ki so ga po nedeljski razglasitvi kalifata Islamska država (IS) imenovali za kalifa, je v 19-minutnem avdiosporočilu muslimane po vsem svetu pozval na hijro, t. i. selitev v Islamsko državo, kar da je njihova dolžnost. Hijra sicer zgodovinsko pomeni selitev Mohameda in njegovih privržencev leta 622 n. št. iz Meke v Medino.

"Muslimani hitite v svojo državo. Da, to je vaša država. Hitite, saj Sirija ni od Sircev in Iran ni od Iračanov ... O, muslimani, kjer koli že ste, kdor koli je sposoben na hijro v Islamsko državo, naj jo opravi, saj je to po islamu njegova dolžnost," je dejal Al Bagdadi.

Džihadiste pozval k boju
V sporočilu je opozoril, da obstaja dolg seznam držav, ki kršijo pravice muslimanov, vse od Srednjeafriške republike do Mjanmara. "V imenu Alaha, maščevali se jim bomo! Četudi bomo zato potrebovali nekaj časa, maščevali se bomo," je dejal.

Prav tako je pozval džihadiste, naj v času svetega meseca ramazana, ki poteka, stopnjujejo nasilje. V času ramazana se morajo verniki v imenu Boga od zore do sončnega zahoda odreči hrani, pijači in grdim mislim.

Isil zavzel ključno sirsko mesto na meji z Irakom
Sunitski skrajneži iz skupine Islamska država Iraka in Levante (Isil) so po tridnevnem boju prevzeli nadzor nad ključnim sirskim mestom na meji z Irakom Albu Kamal v provinci Deir Ezor, je sporoči Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah Omarja Abuja Lejle, tiskovnega predstavnika upornikov, ki se bojujejo tako proti sunitskim skrajnežem kot tudi proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, je Isilu mesto uspelo osvojitvi zaradi okrepitev, ki so v ponedeljek prišle iz Iraka. Tam so sunitski skrajneži v zadnjih tednih zavzeli območja na severu in zahodu države.

Boji med pripadniki Isila in protivladne islamistične Fronte Al Nusra v Deir Ezorju potekajo že več mesecev. Kot je pojasnil Lejla, so se uporniki Isilu zmogli upirati, vse dokler se sunitski skrajneži niso okrepili s težkim orožjem, ki so ga zaplenili iraškim vojakom. Kmalu po zavzetju je mesto zapustilo na stotine družin, medtem ko je sirski observatorij poročal o zračnih napadih sirske vojske na to mesto.

Referendum o neodvisnosti Kurdistana
Iraški Kurdi so medtem napovedali, da bodo v nekaj mesecih izvedli referendum o neodvisnosti, je napovedal njihov voditelj Masud Barzani. Kot je dejal, je čas za izvedbo referenduma pravi, saj je Irak po ofenzivi sunitskih skrajnežev že tako ali tako razdeljen.

"V Kurdistanu bomo izvedli referendum in spoštovali bomo odločitev svojega ljudstva, ob tem pa upamo, da bodo tudi drugi storili enako," je dejal Barzani in dodal, da je kurdsko ljudstvo do neodvisnosti upravičeno.

Turčija referendumu nasprotuje
Točnega datuma referenduma ni razkril, dejal je le, da ga bodo izvedli v roku nekaj mesecev. Turčija, na ozemlju katere prav tako živijo Kurdi, je že sporočila, da neodvisnosti iraških Kurdov nasprotuje.