Islamska država oblega mesto že sedem tednov. Mesto ni varno niti po prihodu borcev iz vrst iraških Kurdov. Foto: EPA
Islamska država oblega mesto že sedem tednov. Mesto ni varno niti po prihodu borcev iz vrst iraških Kurdov. Foto: EPA
Kurdi v Turčiji ob meji s Sirijo so protestirali, ker Turčija ni hotela niti sodelovati v obrambi mesta niti pustiti kurdskim prostovoljcem, da prečkajo mejo. Foto: EPA

Ko so pred tednom dni kurdske sile iz Iraka prek Turčije končno prispele v Kobane, so bile sprejete kot odrešitelji. Okoli 150 borcev, oboroženih s protitankovskim orožjem in težkimi strojnicami, je prišlo v oklepnikih. Pešmerge, kar v prevodu pomeni "tisti, ki zrejo smrti v oči", so omogočile tudi obstreljevanje položajev IS-ja okoli mesta s strani sil koalicije pod vodstvom ZDA.

Kobane je, kot poroča Reuters, nekakšen test sposobnosti te koalicije, da ustavi napredovanje sunitske organizacije IS. Gre za mesto v eni od redkih pokrajin v Siriji, kjer lahko napade izvajajo v koordinaciji z učinkovito kopensko vojsko.

Na terenu (pre)malo sprememb
A na fronti v mestu se je le malo kaj spremenilo. Vzhodni del še naprej nadzorujejo sunitski borci, zahodnega pa večinoma največja sirska kurdska oborožena skupina YPG in borci iz povezanih skupin.

Iz Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, ki spremlja potek vojne, so sporočili, da v Kobaneju ni sprememb zaradi prihoda pešmerg. Kot je dejal Rami Abdulrahman iz te organizacije, je IS dobro vkopan v mestu, Kurdi pa bodo zato potrebovali več težke oborožitve. Samomorilski napadi IS-ja so se prav tako pokazali za učinkovite, je dejal.

Kurdska regionalna vlada, ki vlada v polavtonomni pokrajini na severu Iraka, je dejala, da se njeni borci, ki so prešli v Sirijo, ne bodo vključevali v neposredne spopade, ampak bodo nudili topniško podporo sirskim Kurdom.

Lokalni funkcionar v Kobaneju Idris Nasan je po telefonu za Reuters dejal, da je prisotnost pešmerg vsekakor pomagala, saj obstreljujejo položaje IS-ja, zaradi česar jim je uspelo ustaviti njegovo napredovanje na ruralnem zahodu mesta, pa tudi na frontnih črtah na vzhodu in jugovzhodu.

Pešmerge so z drugimi skupinami YPG-ju pomagale prevzeti nadzor nad nekaj okoliškimi vasmi.

Nasan je dejal, da je "neprestano obstreljevanje" s strani pešmerg IS-ju odvzelo nekaj sposobnosti napadanja, izpostavil pa je dobro koordinacijo med kurdskimi enotami in Svobodno sirsko vojsko, skupino t. i. zmernih upornikov proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

IS neprestano dostavlja nove borce in opremo, zato sveže sile potrebujejo tudi branilci mesta, je dejal Nasan. Kot je dejal, je IS v napadu na naftno polje Šar v osrednji Siriji zasegel devet tankov, ki jih bo pripeljal v Kobane. Sirski observatorij je poročal, da je sirska vlada v četrtek spet prevzela nadzor nad naftnim poljem Šar.

Kobane - močan simbol
Mesto Kobane na sirsko-turški meji je kljub omejenemu strateškemu pomenu postal močan simbol boja proti Islamski državi, ki je zasedla velike dele tako Sirije kot sosednjega Iraka in na njih razglasila islamski kalifat.

Turčija se v obrambo mesta s svojo vojsko ni želela vključiti, kar je razjezilo turške Kurde. V neredih je prejšnji mesec umrlo 40 ljudi.

Pred dobrim tednom je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da misli, da se koalicija pod vodstvom ZDA preveč osredotoča na Kobane in da bi se morala posvetiti tudi drugim območjem.