Kurdske sile so se umaknile iz Kirkuka. Foto: Reuters
Kurdske sile so se umaknile iz Kirkuka. Foto: Reuters
Iraški Kurdi predlagajo zamrznitev referenduma

V Bagdadu so sicer razveljavili izide referenduma, na katerem se je 92 odstotkov volivcev izreklo za neodvisnost.

Kot povračilo za septembrski referendum so iraške sile pretekli teden vdrle v z nafto bogato provinco Kirkuk ter tako tam kot tudi v delih provinc Ninive in Dijala ponovno prevzele nadzor iz rok Kurdov. Z izgubo ogromnih naftnih polj so možnosti, da Kurdistan postane samostojna država, ki bi bila gospodarsko sposobna preživeti, bolj ali manj izginile.

Hiter umik kurdskih sil je med kurdskimi politiki sprožil niz medsebojnih obtoževanj in med drugim vodil v preložitev parlamentarnih volitev v Kurdistanu za osem mesecev. Te so bile predvidene za 1. november, ko naj bi Kurdi izbirali novega predsednika.

V noči na sredo pa je vlada Kurdistana sporočila, da bo iraški vladi ponudila zamrznitev izidov referenduma in začetek odprtega dialoga na temelju ustave. V treh točkah Erbil poleg tega predlaga takojšnjo prekinitev ognja in končanje vojaških operacij v Kurdistanu.

"Nadaljevanje spopadov ne vodi v zmago katere koli strani, ampak žene državo v nered in kaos, kar bo prizadelo vse vidike življenja," so po poročanju tujih tiskovnih agencij še zapisali v Erbilu.

Iraški Kurdi predlagajo zamrznitev referenduma