Nad mestom se vali gost dim. Foto: Reuters
Nad mestom se vali gost dim. Foto: Reuters

Ofenziva se je po navedbah kurdskih sil pešmerg začela zjutraj, nad mestom pa se dvigajo oblaki dima. Kot je povedal poveljnik pešmerg, generalmajor Hašem Setaji, so kurdske sile pred tem že prevzele nadzor nad več vasmi severno od Sindžarja. Mesto napadajo s treh strani, po njihovih ocenah pa je v mestu okoli 600 pripadnikov IS-ja.

V operaciji za ponoven nadzor nad Sindžarjem sodeluje okoli 7.500 borcev pešmerg, kurdske sile želijo džihadistom tudi prekiniti glavno pot med sirsko mejo in drugim največjim iraškim mestom Mosul, ki velja za trdnjavo IS-ja. S tem IS ne bi več mogel prevažati blaga in borcev iz Sirije v Irak in obratno.

Ponovna osvojitev Sindžarja, kjer so sunitski skrajneži izvajali poboje in posilstva nad pripadniki jezidske manjšine, bi bila tudi pomembna simbolna zmaga za iraške Kurde.

Ko je mesto Sindžar lani padlo v roke IS-ja, je okoli 50.000 jezidov pobegnilo na bližnjo istoimensko goro Sindžar, kjer so bili ujeti. Ubitih je bilo več sto moških, več tisoč deklet in žensk pa so ujeli in uporabili kot spolne sužnje.