Irma je že poplavila finančno četrt Miamija. Foto: AP
Irma je že poplavila finančno četrt Miamija. Foto: AP
Irma je v soboto z nižjo močjo prešla Kubo, a se nato znova okrepila. Foto: AP
Florida
Prebivalci Floride so se zatekli v zatočišča ali odšli iz države. Foto: Reuters
Razdejanje na Floridi zaradi Irme

Zaradi silovitosti vetrov se je že podrl tudi eden od žerjavov na gradbiščih v mestu, kljub temu, da so jih skušali tik pred zdajci zavarovati. Miami je sicer v pričakovanju Irme spominjal na mesto duhov, saj so večino prebivalcev tega mesta s pol milijona prebivalcev evakuirali.

Sprva so vremenoslovci napovedovali, da bo središče orkana potovalo mimo Miamija, a je orkan delno spremenil smer in bo potoval ob zahodni obali Floride, kar pomeni, da je zdaj ogroženo območje Tampe in St. Petersburga s tremi milijoni prebivalcev.

Brez električne energije je že več kot milijon gospodinjstev in podjetij, številka pa bi se lahko povečala na 3,4 milijona. Orkan je že povzročil veliko škode na številnih karibskih otokih, na Floridi, tretji najbolj poseljeni ameriški zvezni državi, pa poskrbel za eno izmed največjih evakuacij v zgodovini ZDA, saj so evakuacijo odredili 6,3 milijona ljudem.

"Molite za Florido"
Oblasti so opozorile, da bi bilo vztrajanje doma "tako rekoč samomorilsko". "Molite, molite za Florido," je na Fox News pozval floridski guverner Rick Scott.

Orkan je v soboto ob prečkanju Kube sicer nekoliko oslabel, zdaj pa je znova pridobil moč in bo dosegel južni del Floride ter jo prečkal po zahodni strani kot orkan četrte stopnje, kar je druga najvišja stopnja.

Irma je po do zdaj zbranih podatkih zahtevala najmanj 25 življenj in povzročila veliko gmotno škodo. Samo na Floridi že poročajo o treh smrtnih žrtvah: en moški je umrl v prometni nesreči v okrožju Monroe potem, ko je zaradi močnega vetra izgubil oblast nad vozilom, še dve osebi pa sta umrli v prometni nesreči v okrožju Hardee.


"To je nevihta izjemno uničevalne moči, vsakogar pozivam, naj upošteva navodila oblasti,"
je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump.

Skoraj 5-metrski poplavni valovi
Ob zahodni obali Floride napovedujejo 4,6-metrske poplavne valove, kar bi lahko na niže ležečih predelih povzročilo pravo razdejanje in poplave. Po množični evakuaciji je Miami na jugovzhodu polotoka, mesto ima sicer 400.000 prebivalcev, tako rekoč izpraznjen. Do 7. ure zjutraj po krajevnem času v Miamiju velja policijska ura. V soboto so odpovedali več kot 2.000 poletov.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Pred slabima dvema tednoma je orkan Harvey v Teksasu in Louisiani zahteval najmanj 60 žrtev. Irma naj bi na Florido s sabo prinesla več kot dvakrat manj dežja, kot ga je Harvey v Teksas, so pa prebivalci lahko bolj v skrbeh zaradi silovitega vetra, ki naj ne bi oslabel.

V Havani evakuirali 10.000 ljudi
Na Kubi orkana pete stopnje niso imeli vse od leta 1932. Evakuirali so več kot milijon ljudi. Poročajo o porušenih drevesih in naraslih vodah, začasno so bile prekinjene telekomunikacijske povezave, večje škode pa Irma ni povzročila. V Havani so z obalnega območja, Malecona, evakuirali 10.000 ljudi. "Iskreno povedano, pričakovali smo, da bo huje," je olajšano povedal 39-letni Yolexis Domingo, a dodal, da bo vseeno trajalo nekaj časa, da se bo lahko vrnil domov, kajti njegov dom je poplavljen, veter pa je odnesel tudi del strehe.

Irmi sledi še en orkan, Jose, ki pa na francoskih Karibih, kjer je Irma povzročila veliko opustošenje, ni povzročil večje škode. Vseeno tamkajšnji vremenoslovci opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer zdaj orkan četrte kategorije. Vremenoslovci tudi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

Razdejanje na Floridi zaradi Irme