Številni spolni škandali so močno omajali ugled Cerkve na Irskem. Foto: RTV SLO
Številni spolni škandali so močno omajali ugled Cerkve na Irskem. Foto: RTV SLO

Irsko so v preteklih letih pretresle številne afere, povezane s spolnimi zlorabami otrok, ki segajo več desetletij nazaj. Cerkveni voditelji naj bi poskušali ovirati preiskave o zločinih in predajanje primerov policiji. Očitke je Vatikan ostro zavrnil.

Zaradi zlorab je papež Benedikt XVI. novembra leta 2010 irske škofe povabil na srečanje v Rim, na katerem so razpravljali o ravnanju v primerih spolnih zlorab v preteklosti in začrtali smernice za odziv na tovrstne primere v prihodnosti.

Rezultati prizadevanj bi morali biti odlični
Preiskovalci, ki jih je Vatikan lani poslal na Irsko, da bi preučili delovanje tamkajšnje Cerkve po srečanju v Rimu, so izrazili "osuplost nad prizadevanji duhovništva po vsej državi" pri uveljavljanju novih smernic Vatikana pri ravnanju v primerih spolnih zlorab. Hkrati so poudarili, da bi rezultati teh prizadevanj po njihovem mnenju morali biti odlični.

"Nadškofi ... so dali zagotovila, da bodo vsi na novo odkriti primeri spolnih zlorab takoj predani kompetentnim civilnim oblastem in kongregaciji za doktrino vere," piše v poročilu preiskovalcev. Ti so hkrati izrazili "osuplost in občutek izdaje" zaradi "grešnih in kriminalnih dejanj" duhovščine na Irskem. Škandal je "odprl številne rane", laiki pa so "izgubili zaupanje v svoje pastorje". Poročilo omenja dobre duhovnike, ki so se čutili "neupravičeno omadeževani", in menili, da jih nadrejeni niso branili.

"Veliko znakov upanja"
Na koncu poročilo irsko katoliško skupnost poziva, da "poskrbi, da se njen glas sliši" v medijih. Skupnost naj vzpostavi "primeren odnos" z novinarji, da bi "postali znani resnici evangelija in cerkvenega življenja".

Irski kardinal Sean Brady je v odzivu na poročilo dejal, da to predstavlja "prispevek k potekajoči duhovni in moralni prenovi Cerkve na Irskem" ter ponuja "veliko spodbudo" s priznanjem, da je "v tem času procesa" za Katoliško cerkev na Irskem tudi "veliko znakov upanja".

Benedikt XVI. pisal irskim katoličanom
Papež Benedikt XVI. je medtem v pastirskem pismu irskim katoličanom izrazil zgroženost zaradi spolnih zlorab in poudaril, da s številnimi predstavniki irske duhovščine deli občutek osuplosti in zlorabljenega zaupanja.

Papež je v pismu še izrazil gotovost, da bodo irski škofi na podlagi pogovorov novembra leta 2010 ob morebitnih spolnih zlorabah delovali na način, ki bo ustrezal "pravičnosti in naukom evangelija".