Irska kot katoliška država splav zavrača. Foto: EPA
Irska kot katoliška država splav zavrača. Foto: EPA
Truplo 31-letne zobozdravnice so medtem že pokopali v Indiji.

Družina umrle Savite Halappanavar je povedala, da je 31-letna zobozdravnica dalj časa tožila za hudimi bolečinami v hrbtu, za prekinitev nosečnosti pa je zaprosila, ker naj bi bil splav že v teku. Tega naj bi ji v bolnišnici zavrnili, češ da je imel zarodek še srčni utrip. Halappanavarjeva je umrla 28. oktobra za posledicami sepse.

Njen soprog je za Irish Times povedal, da mu je zdravniško osebje reklo, da njegovi ženi ne morejo narediti splava, ker da je Irska katoliška država, zarodek pa je še živ.
Halappanavarjevo so v univerzitetni bolnišnici v Galwayu sprejeli 21. oktobra, kjer so odkrili, da bo otroka najverjetneje izgubila. V naslednjih treh dneh je pacientka večkrat zaprosila za prekinitev nosečnosti, nato pa je še dva dni in pol trpela zaradi hudih bolečin.

"Savita je bila v resnični agoniji. Bila je zelo razburjena, a je sprejela, da izgublja otroka. Zdravniku je rekla, da če ne morejo rešiti otroka, naj sprožijo prekinitev nosečnosti, a je ta dejal, da dokler njegovo srce še bije, so njihove roke zvezane," je povedal nesrečni soprog, ki je medtem truplo Halappanavarjeve pospremil na pogreb v njuno rodno Indijo.

Splav nezakonit
Univerzitetna bolnišnica v Galwayu bo sprožila interno preiskavo, kaj več komentarjev pa niso želeli dati. Ločeno preiskavo je sprožilo tudi ministrstvo za zdravstvo.

Splav je v Republiki Irski prepovedan, razen ko je resno ogroženo življenje (ne pa tudi zdravje) matere. Irska vlada je januarja ustanovila 14-člansko izvedensko skupino, ki naj bi po smernicah Evropskega sodišča za človekove pravice podajala priporočila.