Poročila o številu smrtnih žrtev IS-jeve ofenzive v Deir ez Zoru nihajo od 130 do okoli 300 ljudi. Med njimi naj bi bilo ogromno civilistov. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Poročila o številu smrtnih žrtev IS-jeve ofenzive v Deir ez Zoru nihajo od 130 do okoli 300 ljudi. Med njimi naj bi bilo ogromno civilistov. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Ruska humanitarna pomoč za Sirce. Foto: Reuters

Z vladne strani prihajajo ocene o 300 ubitih civilistih, od tega večina žensk, otrok in starejših ljudi.

Usoda ugrabljenih je neznana, je sporočil nevladni Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. IS naj bi ljudi ugrabil ob zavzetju novega ozemlja. "Med ugrabljenimi so vsi suniti, med njimi ženske in otroci ter družinski člani prorežimskih borcev," je dejal vodja observatorija Abdel Rahman. Dodal je, da naj bi ugrabljene odpeljali na območja, ki so pod nadzorom IS-ja na zahodu province Deri ez Zor in na mejo s provinco Raka na severozahodu države, ki velja za trdnjavo IS-ja v Siriji.

Kot je še sporočil omenjeni vir, je IS v bližini mesta Deir ez Zor usmrtil 85 civilistov. V sobotnih spopadih z IS-jem je tudi umrlo 50 pripadnikov sirskega režima. Mesto Deir ez Zor in istoimenska provinca sta z izjemo nekaterih območij pod nadzorom IS-ja. Obleganje omenjenega mesta se je začelo pred približno letom dni.

Eden največjih napadov
Če bodo številke pokola tudi uradno potrdili, bo to eden izmed najobsežnejših posamičnih napadov IS-ja. Ta je leta 2014 v omenjeni provinci pobil več sto članov sunitskega plemena Al Šaitat, potem ko se člani plemena niso želeli priključiti IS-ju. Ob napadu in zavzetju vojaške baze v Tabki v sirski provinci Raka je IS avgusta 2014 ubil okoli 200 sirskih vojakov.

Prav tako je IS v preteklosti že izvedel množične ugrabitve. Prav tako avgusta 2014 so v provinci Homs v osrednji Siriji ugrabili več kot 200 civilistov, mesec dni prej pa v vaseh na severovzhodu države najmanj 220 asirskih kristjanov. Pozneje je IS nekatere izpustil, tudi v zameno za odkupnino.

Pokol na vzhodu Sirije se je zgodil kljub ruskim zračnim napadom proti IS-ju v Siriji, ki so se začeli septembra lani in so namenjeni podpori sirskemu režimu. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo do zdaj v ruskih zračnih napadih ubitih 808 pripadnikov IS-ja, med žrtvami pa naj bi bili tudi civilisti.

Hud davek vojne
Napade na IS v Siriji izvajajo tudi ZDA v okviru mednarodne koalicije. Ti napadi so od septembra 2014 med pripadniki IS-ja zahtevali več kot 3.700 smrtnih žrtev. Kot je še sporočil Observatorij, je bilo v napadih na IS v Raki ubitih 40 civilistov, od tega osem otrok. Ob tem navajajo, da ni znano, ali so napade izvedla ruska letala ali vojska sirskega režima. Rusija je sicer pred dnevi začela humanitarne operacije, kjer bodo oskrbovali civilno prebivalstvo na območjih, ki so jih sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada osvobodile iz rok IS-ja.

Sirske sile so "iz rok IS-ja osvobodile 217 krajev", je sporočil ruski general Sergej Rudskoj. "Ljudje se postopoma vračajo v svoje vasi," je dejal Rudskoj. "Zato bodo ruske zračne sile začele izvajati humanitarne operacije," je dodal. Operacije niso časovno omejene. Največji delež pomoči je Rusija poslala prav v mesto Deir ez Zor, in sicer 22 ton humanitarne pomoči, ki jo bodo razdelile tamkajšnje oblasti.

V vojni v Siriji, ki se je začela leta 2011, je do zdaj umrlo več kot 250.000 ljudi.