Od začetka ofenzive IS-ja na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh, IS pa je zavzel 70 vasi. Foto: Reuters
Od začetka ofenzive IS-ja na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh, IS pa je zavzel 70 vasi. Foto: Reuters

Vodja observatorija Rami Abdulrahman je sporočil, da so borci Islamske države zavzeli približno 40 odstotkov mesta in da skoraj popolnoma nadzirajo "varnostno četrt" oz. poveljstvo kurdskih sil blizu središča mesta, ki obsega vojaški kompleks, sedež lokalne administracije in mestni zapor. Islamska država je v mesto vdrla v ponedeljek, borci pa prodirajo z juga in severa.

Iz observatorija so še opozorili, da bo zavzetje poveljstva omogočilo IS-ju prodiranje proti mejnemu prehodu s Turčijo severno od mesta. Če ga bodo zavzeli, bodo obkolili kurdske borce v Kobaneju. Poročajo, da so boji neuravnoteženi, saj je džihadistov veliko več in so tudi bolje oboroženi, napredujejo pa kljub letalskim napadom zaveznikov pod vodstvom ZDA. Kot so še opozorili v observatoriju, so v letalskih napadih uničili njihova vozila in položaje, niso pa preprečili dostave orožja iz trdnjave IS-ja v Raki in Alepu.

ZN poziva Turčijo, naj dovoli Kurdom vrnitev v Kobane
Odposlanec Združenih narodov Staffan de Mistura je medtem v Ženevi pozval Turčijo, naj dovoli Kurdom, ki so pribežali na njeno ozemlje, da se vrnejo v Kobane in pomagajo pri njegovi obrambi. Ankaro je pozval, naj dovoli odhod vsaj prostovoljcem z opremo in naj s svojega ozemlja, kolikor lahko, podpre operacijo zavezniških sil.

Svoj, za Združene narode nenavaden poziv, ki si običajno prizadeva za nevtralnost v spopadih, je de Mistura pojasnil s kočljivimi razmerami v mestu. Kot je dejal, je v Kobaneju ujetih okoli 700 ljudi, večinoma starejših. V bližini mesta pa je od 10.000 do 13.000 civilistov. Če bo mesto zavzel IS in se premaknil še malo dlje, jih bodo verjetno vse pobili, je opozoril.

Turške pomoči si želijo tudi v ZDA
Tudi ZDA, ki vodijo ofenzivo proti Islamski državi v Iraku in Siriji, pozivajo Turčijo, naj se pridružijo boju proti islamistom, ki so zasedli obsežne predele ozemlja na severu Sirije in Iraka. Ankaro sta v četrtek obiskala ameriški odposlanec za koalicijo proti IS-ju, upokojeni general John Allen, in odposlanec za Irak Brett McGurk, ki sta poskušala prepričati Turke, naj se priključijo boju proti skrajnežem. Washington je sporočil tudi, da se bo prihodnji teden v Ankari sestala ameriško-turška vojaška ekipa, ki bo govorila o boju proti IS-ju.

Medtem so ameriška vojaška letala bombardirala več položajev Islamske vojske v bližini mesta Kobane na severu Sirije. Letala so napadla devet ciljev na severu in jugu mesta, ki ga oblegajo pripadniki IS-ja, pri tem pa so uničila več tankov in stavb. Od začetka ofenzive IS-ja na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh, IS pa je zavzel 70 vasi. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, več kot 200.000, v sosednjo Turčijo.