Obama je po telefonu govoril z družino Foley in ji izrazil sožalje. Foto: Reuters
Obama je po telefonu govoril z družino Foley in ji izrazil sožalje. Foto: Reuters
Foley je bil ugrabljen novembra 2012, kot je dejala njegova mati, pa je umrl, medtem ko je poskušal svetu "predstaviti trpljenje sirskega ljudstva". Foto: EPA
Skrajnež
Moški, ki je usmrtil Foleyja, je govoril z britanskim naglasom. Foto: Reuters
Skrajneži obglavili ameriškega novinarja
Britanci strožje do nezakonitih priseljencev

Usmrtitev Jamesa Foleyja je po besedah ameriškega predsednika pretresla svet in dokazala, da skrajneži ne spoštujejo človeškega življenja. Islamska država (IS) je na spletu objavila posnetek, na katerem obglavijo Foleyja. Dejanje naj bi bilo maščevanje za ameriške napade na IS v Iraku.

40-letnega Foleyja so v Siriji neznani napadalci ugrabili 22. novembra 2012. Skoraj petminutni posnetek nosi naslov "Sporočilo Ameriki", v njem pa zamaskirani moški, ki se predstavi kot pripadnik IS-ja, pojasnjuje, da je novinarjeva smrt neposredna posledica ameriškega obstreljevanja položajev IS-ja v Iraku. Foley je bil oblečen v oranžno obleko, podobno tistim, ki jo nosijo zaporniki v ameriškem zaporu v zalivu Guantanamo, kleči ob zamaskirancu, oblečenem v črno.

Foley je bil pred smrtjo prisiljen prebrati pismo, ki obtožuje ameriško vlado, da je "zabila zadnji žebelj v njegovo krsto". Moški v črnem na posnetku trdi, da zadržujejo še enega ameriškega novinarja, čigar življenje je odvisno od naslednje Obamove poteze.

"Življenje tega ameriškega državljana, Obama, je odvisno od tvoje naslednje odločitve," je z britanskim naglasom v angleščini dejal zamaskiranec. Zajeti novinar naj bi bil Steven Sotloff, novinar Tima, ki je pogrešan od sredine leta 2013.

Da je obglavljeni novinar na posnetku res Foley, ki je poročal za francosko tiskovno agencijo AFP in bostonski časopis Global Post, je na Twitterju potrdila njegova mati. "Ugrabitelje prosimo, da prizanesejo preostalim talcem. Tudi oni so nedolžni tako kot Jim. Nimajo nikakršnega nadzora nad ameriško vladno politiko v Iraku, Siriji ali kjer koli drugje po svetu," je zapisala v sporočilu.

Ameriške obveščevalne službe so potrdile prisotnost posnetka. Foley je bil izkušen vojni poročevalec, ki je, preden je odšel v Sirijo poročat o uporu proti predsedniku Bašarju Al Asadu, poročal iz Libije.

"Za IS ni prostora v 21. stoletju"
Obama je ob obsodbi usmrtitve dejal, da za teroriste IS-ja "ni prostora v 21. stoletju", hkrati pa zagotovil, da bodo ZDA naredile vse za zaščito svojih državljanov. Skrajneži divjajo po mestih in vaseh, ugrabljajo ženske in otroke, ki jih mučijo in posiljujejo, poleg tega so ubili na tisoče muslimanov, sunitov in šiitov, je opozoril.

ZDA so v zadnjih dveh tednih izvedle več zračnih napadov na položaje pripadnikov Islamske države v Iraku, da bi zaščitile ogrožene manjšine in preprečile zavzetje največjega iraškega jezu pri Mosulu.

Britanski premier David Cameron je dejal, da je osupel, ker je v usmrtitev ameriškega novinarja vpleten britanski državljan, ki ga niso identificirali. Vseeno je izključil možnost, da bi poslal britanske vojake na iraško bojišče.

Usmrtitev Foleyja so obsodile številne države po svetu. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da IS izvaja kampanjo terorja proti prebivalcem Iraka in Sirije. Zavzel se je, da krivce pripeljejo pred roko pravice.

IS s 50.000 borci
IS, organizacija, ki se je prej imenovala Islamska država Iraka in Levante (ISIL), ima po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji več kot 50.000 borcev v Siriji. Samo prejšnji mesec naj bi se ji pridružilo 6.000 novih pripadnikov, med njimi 1.000 borcev iz tujine, Čečenije, Kitajske, Evrope in arabskih držav. Večina naj bi jih v Sirijo vstopila iz Turčije.

Sunitski borci so v zadnjem času prevzeli nadzor nad velikim območjem na severu Iraka, vodja IS-ja Abu Bakr Al Bagdadi pa se je oklical za kalifa na ozemlju na obeh straneh meje med Irakom in Sirijo.

Skrajneži obglavili ameriškega novinarja
Britanci strožje do nezakonitih priseljencev