Uničeni slavolok zmage je bil star okoli 2.000 let. Foto: EPA
Uničeni slavolok zmage je bil star okoli 2.000 let. Foto: EPA

Po zasedbi mesta, ki je od leta 1980 na seznamu svetovne kulturne dediščine Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), so pripadniki IS-ja začeli uničevati starodavne spomenike in druga arheološka najdišča. Kot so sporočili iz pristojnega sirskega vladnega direktorata, je zdaj uničeni slavolok izviral iz 2. stoletja našega štetja.

Po poročanju BBC-ja je generalna direktorica Unesca Irina Bokova dejala, da uničenje predstavlja "vojni zločin", mednarodno skupnost pa je pozvala, naj se združena upre IS-jevim naporom, da "sirski narod prikrajša za njegovo znanje, identiteto in zgodovino". V IS-ju sicer verjamejo, da morajo biti antični templji in kipi uničeni zaradi malikovanja.

Avgusta je IS razstrelil glavni tempelj, v Unescu pa so takšna uničenja označili za "nedopusten zločin proti civilizaciji".

Palmira nekoč pomembno trgovsko središče
Palmira, do maja pod nadzorom vladnih sil, je bila sicer v antičnem času kot oaza sredi sirske puščave pomembno trgovsko središče. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bila arhitektura kombinacija nabatejske kulture z grškimi in rimljanskimi elementi.

Uničenje ostankov starodavnih kultur v Siriji pa je le del pustošenja, ki divja po tej državi, v kateri je od leta 2011 umrlo že več kot četrt milijona ljudi. Pol prebivalstva je notranje razseljenega, poroča BBC.