Na tisoče jezidskih žensk je ubežalo pred okrutnostjo Islamske države. Foto: Reuters
Na tisoče jezidskih žensk je ubežalo pred okrutnostjo Islamske države. Foto: Reuters
Preživele poročajo o hudih travmatičnih izkušnjah. Foto: Reuters

Zainab Bangura, posebna predstavnica Združenih narodov za spolno nasilje na konfliktnih območjih, je ob svojih nedavnih obiskih begunskih taborišč, kjer so nameščeni prebivalci Sirije in Iraka, objavila poročilo, v katerem je zapisala vrsto tragičnih zgodb preživelih. "Institucionalizirajo spolno nasilje," je zapisala Bangura na neodvisni strani Middle East Eye, ki jo povzema Washington Post. "Surovo zlorabljanje žensk in deklet predstavlja ključen del njihove ideologije."

Bangura je podrobno opisala, kako džihadisti prežijo na "čedne device", ki jih nato prodajajo in kupujejo na javnih dražbah. "Potem ko napadejo vas, IS loči ženske od moških in usmrti vse moške, starejše od 14 let. Dekleta potem slečejo, na njih izvedejo preizkus devištva, preverijo velikost prsi in jih ločijo po lepoti. Najmlajše in najlepše device dosegajo najvišje cene in jih pošljejo v Rako, oporišče IS-ja," piše Bangura.

"Obstaja hierarhija: prvi izbirajo šejki, potem emirji, potem borci. Pogosto vzamejo vsak po tri ali štiri dekleta in jih obdržijo kak mesec, dokler se jih ne naveličajo, potem pa jih pošljejo spet na trg. Na dražbah suženj kupci srdito barantajo in nižajo cene z omalovaževanjem deklet kot neprivlačnih ali premalo prsatih. Slišala sem zgodbo nekega dekleta, ki je bila preprodana kar 22-krat, neka druga, ki je pobegnila, pa nam je povedala, da ji je njen lastnik, šejk, vrezal svoje ime na roko, da bi jo tako označil za svojo lastnino."

Dekle živo zažgali
Ocene sicer variirajo, a poznavalci ocenjujejo, da IS zasužnjuje od 3.000 do 5.000 žensk. Številne med njimi pripadajo verski skupnosti jezidov, preganjani manjšinski ločini, ki jo ima IS za odpadniške "častilce hudiča", delno zaradi jezidskih korenin v predislamski preteklosti regije. Skrajneži se tako zlasti do jezidskih žensk vedejo še posebej prezirljivo in brutalno.

"Posiljujejo, spolno jih zasužnjujejo, jih silijo v prostitucijo in v druga dejanja skrajne brutalnosti. Neko 20-letno dekle so živo zažgali, ker ni hotela izvesti nekega skrajnega spolnega akta. Povedali so nam še za številna druga sadistična spolna dejanja. Le stežka bi razumeli duševno stanje ljudi, ki počnejo take zločine," pravi Bangura.

Na stotine jezidskih žensk in deklet je uspelo ubežati svojim ječarjem, bodisi so jim pobegnile bodisi so njihove družine zanje plačale drage odkupnine. Bangura poziva k mednarodni pomoči pri zagotavljanju ustrezne zdravstvene in psihološke podpore pobeglim ženskam, ki trpijo za hudimi travmami. "Zame je bilo izredno boleče. Delala sem v državah, kot so Bosna, Kongo, Južni Sudan, Somalija in Srednjeafriška republika, a nisem nikdar videla česa podobnega," poroča Bangura, nekdanja ministrica iz Sierre Leone. "Ne morem razumeti take nečlovečnosti. Slabo mi je bilo, nisem mogla razumeti."

Bangura še opozarja, da ne agencije ZN-a ne regionalne oblasti trenutno ne morejo zagotoviti tako vseobsegajoče pomoči, ki jih številne izmed teh žensk potrebujejo.