Razbitino je zaznal sonar. Foto: Reuters
Razbitino je zaznal sonar. Foto: Reuters
Letalo je izginilo med poletom iz Kuala Lumpurja v Peking. Foto: AP

Iskalne ekipe, ki že od marca 2014 iščejo razbitine letala družbe Malaysia Airlines, so namreč zdaj dobrih šest kilometrov pod morsko globino s sonarjem našle ladjo, ki naj bi potonila pred 200 leti. Od daleč velik objekt na dnu Indijskega oceana malce spominja na strmoglavljeno letalo.

Kot poroča Telegraph, se kaj dosti o najdeni ladji ne ve, niti ne, kako je potonila, je pa najverjetneje služila kot tovorna ladja.

Da gre "le" za ladjo, je močno razočaralo Center za koordinacijo združenih agencij (JACC), ki je na čelu iskanja MH370. Tudi zato, ker ne načrtujejo povečanja obsega iskanja.

"V odsotnosti kredibilnih novih podatkov, ki bi vodili k identifikaciji specifične lokacije letala, so se vlade sporazumno dogovorile, da ne bo nobene nadaljnje širitve območja iskanja," so sporočili iz avstralskega JACC-ja, ki nadzira mednarodno iskalno akcijo.
Je pa zanimivo, da je to že druga razbitina ladje iz 19. stoletja, ki so jo našli med iskanjem letala - prvo so našli maja lani.

Našli samo en del
Letalo je skupaj z 239 potniki in člani posadke izginilo med poletom iz Kuala Lumpurja v Peking 8. marca 2014, preiskovalci pa še vedno tavajo v temi, kaj se je z letalom zgodilo. Iskanje je bilo za zdaj osredotočeno na odročen del Indijskega oceana, kjer naj bi letalo strmoglavilo.

Julija lani so del letala našli na francoskem otoku Reunion, s čimer so iskalne ekipe in svojci žrtev prvič dobili otipljivejše upanje na konec kalvarije.

Flaperon, del krila, je na plaži odkril čistilec, a preiskovalcem najdba ni dala nič več odgovorov, razen tega, da so tokovi del zanesli dlje, kot so sprva predvidevali.