Timbuktu slovi po svoji čudoviti starodavni arhitekturi. Foto: Reuters
Timbuktu slovi po svoji čudoviti starodavni arhitekturi. Foto: Reuters

Uporniki iz skupine Ansar Dine, ki nadzira večino severnega Malija, so se lotili mavzoleja Sidi Mahmoud, enega izmed 16 svetišč v mestu. Mavzolej so sicer napadli že aprila.
Po poročanju Reutersa so impresivni mavzolej iz 14. stoletja, zgrajen iz blatnih opek, sušenih na soncu, popolnoma uničili, prav tako naj bi nepopravljivo škodo povzročili še v dveh drugih svetiščih. Islamisti naj bi ob tem napovedali, da nameravajo vandalizem nadaljevati, dokler ne pade vseh 16 svetišč.
"Ansar Dine bo danes porušil vsa svetišča v mestu. Vsa, brez izjeme," je sporočil predstavnik skupine Sanda Ould Boumama. Dejali so tudi, da je napad povezan s četrtkovo odločitvijo Unesca, ki je na srečanju v Sankt Peterburgu Timbuktu ali "mesto 333 svetnikov" prav zaradi nemirov na severu države uvrstil na seznam ogrožene svetovne dediščine.
Na seznam svetovne dediščine je bil Timbuktu sicer uvrščen že leta 1988.

Unesco obsoja
V Unescu so napad na muslimanska svetišča že obsodili. "To je tragično za vse nas. Vse vpletene v konflikt v Timbuktuju pozivam, naj ukrepajo," je povedala predsednica Unesca Alissandra Cummins.

Islamisti imajo svetišča za malikovalska, medtem ko nekateri muslimani, še posebej sufiji, gledajo nanje kot na priznan del muslimanskega čaščenja.

Timbuktu, starodavno trgovsko mesto na obronku Sahare, slovi po svoji prepoznavni arhitekturi, zgrajeni večinoma iz blata in lesa. V mestu stoji več starodavnih mošej, 16 pokopališč in več mavzolejev. Po domovih in zasebnih knjižnicah v mestu hranijo skoraj 100.000 starodavnih rokopisov, nekateri segajo celo v 12. stoletje.
Upor Tuaregov
V Maliju so sredi januarja upor na severu države začeli Tuaregi. Prav ta naj bi bil vzrok za državni udar, ki ga je 22. marca izvedla malijska vojska. Hunta je namreč po izvedbi udara, v katerem je strmoglavila predsednika Amadouja Toureja, sporočila, da se je za to odločila, ker Tourejev režim ni bil sposoben rešiti krize na severu države.

Kljub udaru v Bamaku so Tuaregi nadaljevali vojaške operacije na severu države in ob pomoči islamskih skupin zasedli največja mesta treh severnih provinc, Kidal, Gao in Timbuktu.