Asadov režim je z Idlibom v celoti izgubil nadzor nad drugo provincionalno prestolnico. Že leta sicer potekajo boji še v štirih lokalnih prestolnicah: v Dari in Alepu z uporniki, v Der ez Zorju z Islamsko državo, v Hasaki pa si režim oblast deli s Kurdi. Foto: Reuters
Asadov režim je z Idlibom v celoti izgubil nadzor nad drugo provincionalno prestolnico. Že leta sicer potekajo boji še v štirih lokalnih prestolnicah: v Dari in Alepu z uporniki, v Der ez Zorju z Islamsko državo, v Hasaki pa si režim oblast deli s Kurdi. Foto: Reuters
Islamistični uporniki so že objavili fotografije svojih borcev v mestu. Foto: Reuters
Kot kaže, je vlada izgubila nadzor nad mestom s 165.00 prebivalci. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja je Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež sicer v Veliki Britaniji, sporočil, da so mesto v soboto zavzele skupine Ahrar al Šam, Džund al Aksa in Fronta Nusra, sirska veja Al Kaide. Omenjene islamistične milice so oblikovale skupno vojaško poveljstvo poimenovano Džaiš al Fath (Osvajalska vojska), po izrednem uspehu so že napovedali nadaljevanju vojskovanja pod novoustanovljenim štabom.

Najhujši Asadov poraz v zadnjih dveh letih
Idlib je šele drugo središče province, ki je padlo v roke upornikov, potem ko je marca 2013 padla Raka, ki je kasneje postala prestolnica samozvane Islamske države. Padec Idliba, ki je imel leta 2010 165 tisoč prebivalcev, velja za najhujši vojaški poraz režima v zadnjih dveh letih oz. vse od bitke za Kusajrs spomladi 2013, ko je vojaška pobuda v Siriji prešla v roke predsednika Bašarja al Asada.

Observatorij poroča, da so uporniki mesto zavzeli po štirih dneh hudih spopadov. Vladna stran sicer še ni potrdila izgube nadzora nad mestom. Državna televizija je sporočila, da "vojska bije hude bitke, da vzpostavi položaj pred napadom". Izguba mesta s 165.000 prebivalci je namreč velik udarec za vlado predsednika al Asada, poroča BBC.

Strateški uspeh za islamistične upornike
Za nadzor nad Idlibom so spopadi med vladnimi in uporniškimi silami namreč potekali več kot tri leta. Idlib je namreč do poletja 2012 obvladovala opozicija, ko je mesto zavzela Asadova vojska, vse odtlej je bilo glavno mesto province s treh strani obkroženo z raznovrstnimi uporniki. Mesto je povezano s strateško pomembno avtocesto, ki povezuje glavno mesto Damask s trgovskim središčem Alepom, poleg tega pa je tudi blizu obalni provinci Latakii, oporišču predsednika Al Asada. Režimska letala so medtem že začela izvajati bombardiranje mesta.

Podporniki Ahrar al Šama in Fronte Nusra so že objavili fotografije in videoposnetke svojih borcev, ki proslavljajo v mestu. Vladne sile so tako doživele že drugi poraz v enem tednu, potem ko so uporniki na jugu države zavzeli zgodovinsko mesto Busra.

Bana Ki Muna je sram
Sirska državljanska vojna, ki traja že štiri leta, je terjala že več kot 200.000 smrtnih žrtev, 11 milijonov ljudi pa je razseljenih. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v soboto dejal, da je jezen in osramočen zaradi neuspeha pri končanju vojne v Siriji. Ob tem je v vrhu Arabske lige v Kairu napovedal stopnjevanje diplomatskih poskusov za zaustavitev spopadov.