Na posnetku so nekateri džihadisti z Balkana. Foto: Al Hayat
Na posnetku so nekateri džihadisti z Balkana. Foto: Al Hayat

Propagandni posnetek z naslovom "Čast je v džihadu, sporočilo Balkanu" je objavilo medijsko središče Al Hajat, ki so ga ustanovili, da bi sporočila skrajnežev prišla do ljudi iz zahodnih držav. Posnetek je dolg 22 minut, v njem pa moški pripovedovalec v angleškem jeziku govori o zgodovini Balkana in muslimanskih skupnostih v Bosni in Hercegovini, na Kosovu, v Makedoniji, Albaniji in drugih državah na območju. Uporabljeno je tudi arhivsko gradivo.

Pred kamero nastopajo pripadniki Islamske države (IS), ki so se tej skrajni sunitski skupini pridružili z Balkana. Nekaj borcev tako nagovarja muslimane z ozemlja nekdanje Jugoslavije, da odidejo v Irak in Sirijo, "kjer bodo lahko dostojanstveno in varno živeli s svojimi družinami". Eden izmed skrajnežev, Abu Muhamed El Bosni, je dejal: "Mnogi se pritožujete, da si ne morete pustiti rasti brade ali nositi nikaba. Zdaj imate priložnost, opravite hidžro (selitev). Spomnite se vojne v BiH-u, kjer je vlada omogočila genocid in posiljevala naše muslimanske sestre. Takrat niste vzdignili glasu, zato lahko danes popravite napako."

Srbski mediji so na posnetku prepoznali tudi Abuja Bilkisa, znanega tudi pod vzdevkom Al Albani in Abu Mukatila, ki ima vzdevek Al Kosovo.

Podobno kot na prejšnjih tovrstnih posnetkih so tudi v tem skrajneži dejali, naj tisti, ki ne morejo oditi na Bližnji vzhod, namesto tega izvajajo napade na "diktatorje na Kosovu, v Makedoniji in Albaniji" in tudi na vojake iz teh držav. "Postavite razstrelivo pod njihove avtomobile in hiše. Vzemite strup in jim ga dajte v njihove obroke ali pijače. Ubijajte jih na vsakem kraju takoj, ko lahko."