Palmira je maja letos padla v roke Islamske države. Foto: Reuters
Palmira je maja letos padla v roke Islamske države. Foto: Reuters

Haleda Asada so skrajneži zadrževali en mesec, potem ko so maja zasedli eno najbolj znanih antičnih mest na Bližnjem vzhodu, kar je vzbudilo bojazen, da se bodo znesli nad starodavnimi ruševinami, kot so to naredili že v sosednjem Iraku, kjer so uničili številne spomenike in predmete, ker naj bi bili v nasprotju z islamom.

Spletna stran sirske opozicije Zaman Al Vasi je poročala, da so skrajneži 81-letnemu Asadu očitali izdajo, zaradi česar so ga obglavili na trgu pred muzejem v novem delu mesta. Njegovo truplo naj bi obesili na enega od antičnih stebrov v Palmiri. Del Palmire, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine, vključno z antičnimi templji in kolonadami, je na jugozahodu mesta.

Asad je arheološko najdišče v Palmiri v osrednjem delu Sirije vodil 40 let in je bil eden najpomembnejših pionirjev sirske arheologije v 20. stoletju. Leta 2003 se je upokojil in od takrat deloval v tamkajšnjem muzeju.

Sirski direktor za antične umetnine Mamun Abdul Karim je povedal, da so skrajneži od Asada skušali izvedeti, kje so umetnine, ki so jih oblasti skrile, preden so skrajneži zavzeli mesto.