V napadu je bilo ubitih najmanj 27 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 200. Foto: EPA
V napadu je bilo ubitih najmanj 27 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 200. Foto: EPA

Kuvajtsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bila tarča napada mošeja Sadik v vzhodnem delu glavnega mesta Kuvajt. Kuvajtski emir Sabah Al Ahmad Al Sabah, ki je po napadu obiskal mošejo, je po poročanju Al Džazire dejal, da je napad oskrunil svetost muslimanskega svetega meseca ramazan kot tudi islamsko zapoved, ki prepoveduje prelivanje krvi nedolžnih ljudi. V napadu je bilo ranjenih 227 ljudi.

Petkova eksplozija je sicer prvi samomorilski napad na šiitsko mošejo v tej pretežno sunitski zalivski državi. Vladni kabinet je po izrednem srečanju oznanil, da se bodo varnostne sile in policija spopadle s "črnim terorjem". Vlada je še odločila, da je sobota dan žalovanja.

Napad na narodno enotnost
"Narodna enotnost je zaščitna ograja za varnost države," je dejal emir. Da je imel napad namen povzročiti razdor v narodni enotnosti, je opozoril tudi minister za pravosodje in islamske zadeve Jakub Al Sanea, ki je obsodil "teroristični napad". "Kuvajt bo ostal oaza varnosti za vse skupine kuvajtske družbe in vse ločine. Vlada sprejema številne ukrepe za zaščito vernikov in mošej," je dejal Al Sanea.

Šiitski muslimani predstavljajo med 15 in 30 odstotki prebivalstva Kuvajta, v državi pa suniti in šiiti sobivajo brez večjih trenj, poroča Al Džazira. Islamska država je maja izvedla podobna napada na šiitski mošeji v sosednji Savdski Arabiji.