Prebivalci šiitskega predela Bagdada Sadr City si ogledujejo posledice bombnega napada. Foto: Reuters
Prebivalci šiitskega predela Bagdada Sadr City si ogledujejo posledice bombnega napada. Foto: Reuters
80 mrtvih v bombnih napadih v Bagdadu

Prva eksplozija je odjeknila v jutranji konici na tržnici v predelu Bagdada, imenovanem Sadr City, kjer živijo šiitski muslimani. Skrajno sunitski IS, ki nadzira območja na severu in zahodu Iraka, je v preteklosti že večkrat napadel šiite, po mnenju skrajnih islamistov krivoverce. IS je na spletu objavil sporočilo, v katerem je zapisal, da so bili cilj napada šiitske milice.

Bomba skrita v tovornjaku s sadjem in zelenjavo
Med 64 smrtnimi žrtvami napada na tržnici so tudi ženske in otroci. Eden izmed očividcev napada je povedal, da je bila bomba skrita v tovornjaku, ki je bil naložen s sadjem in zelenjavo. Voznik je parkiral tovornjak, nato pa hitro izginil med množico. "Eksplozija je bila tako silovita, da je stresla tla. Vrglo me je nekaj metrov v zrak, izgubil sem zavest za nekaj minut," je dejal 45-letni Karim Salih.

Še dve eksploziji bomb
Popoldne pa sta v Bagdadu odjeknili še dve eksploziji avtomobilov bomb, ki sta zahtevali najmanj 30 žrtev. Prva eksplozija je odjeknila v šiitski četrti Kadimija in je zahtevala 17 življenj, druga pa v pretežno sunitskem predelu v zahodnem Bagdadu, kjer je umrlo 13 oseb. Tudi odgovornost za zadnja dva napada je prevzel IS.

Februarja ubitih 70 ljudi
IS s tem in podobnimi napadi odgovarja na ofenzivo iraških vladnih sil in šiitskih milic, ki so v zadnjih mesecih islamistom iztrgale precej ozemlja na severu in zahodu Iraka. Februarja letos je bilo tako v Bagdadu v dvojnem samomorilskem napadu na tržnico v Sadr Cityju ubitih najmanj 70 ljudi, avgusta 2015 pa v eksploziji tovornjaka bombe 67.

Premier Al Abadi: Poskusi iz obupa
Predsednik iraške vlade Haider Al Abadi, po veroizpovedi šiitski musliman, je v preteklosti že večkrat povedal, da so bombni napadi v prestolnici obupni poskusi islamistov, ki se tako maščujejo za izgube ozemlja. Razmere v Iraku so trenutno zaradi že več mesecev trajajoče vladne krize še posebej napete, kar bi lahko po mnenju nekaterih spodkopalo boj proti džihadistom v državi. Pred nadaljevanjem političnega zastoja so posvarili tudi ZN in ZDA.

80 mrtvih v bombnih napadih v Bagdadu