Lani je IS zajel več tisoč jezidov. Januarja je sicer izpustil okoli 200 starejših talcev, po zadnih poročanjih pa je zdaj ubil okoli 300 jezidov. Foto: Reuters
Lani je IS zajel več tisoč jezidov. Januarja je sicer izpustil okoli 200 starejših talcev, po zadnih poročanjih pa je zdaj ubil okoli 300 jezidov. Foto: Reuters

Poboj pripadnikov te verske ločine se je zgodil v mestu Tal Afar, zahodno od Mosula, glavnega oporišča IS-ja v Iraku. Jezidska stranka napredka je sporočila, da je bilo ubitih 300 zapornikov. Kot poroča BBC, ni jasno, kako so bili talci ubiti, in zakaj ravno zdaj. Iraški podpredsednik Osama Al Nudžaifi je poboj označil za "groznega in barbarskega".

Spomnimo: lani je IS zajel več tisoč jezidov, številni naj bi bili v Mosulu. Pripadniki IS-ja jezide, pripadnike verske manjšine, sicer obravnavajo kot nevernike. Na tisoče se jih je zateklo v predel Iraka na severu, ki je pod nadzorom Kurdov, potem ko je IS zasedel območje Sindžar in provinco Nineveh. Takrat je bilo na stotine ljudi ubitih, nekatere jezidinje pa so bile prisiljene v spolno suženjstvo.

Jezidska stranka napredka je obsodila zadnji poboj in iraške sile pozvala k osvoboditvi preostalih jezidskih zapornikov v rokah IS-ja.

Januarja je IS sicer izpustil okoli 200 večinoma starejših jezidov in jih predal kurskim oblastem blizu mesta Kirkuk. Pri tem IS ni obrazložil, zakaj je talce izpustil na prostost.

IS izgublja teren?
IS je leta 2014 bliskovito osvojil ogromne predele Iraka in Sirije, v zadnjih mesecih pa je bil iz nekaterih od teh predelov pregnan. Mnoge jezidske vasi naj bi sicer še vedno ostajale pod nadzorom džihadistov.

Kurdske sile Pešmerga so decembra IS na severozahodu Iraka potisnile nazaj in končale dolgo obleganost gore Sindžar, kjer je na tisoče jezidov poiskalo zatočišče pred borci IS-ja.

Iraška vlada, ki ji pomagajo sile s podporo Irana, je prav tako razglasila, da je aprila prevzela nadzor nad mestom Tikrit, še poroča BBC.