Koalicija pod vodstvom ZDA je Islamski državi v Iraku zadala kar nekaj udarcev in jo oslabila, medtem pa skrajna skupina v Siriji ohranja svojo moč. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom ZDA je Islamski državi v Iraku zadala kar nekaj udarcev in jo oslabila, medtem pa skrajna skupina v Siriji ohranja svojo moč. Foto: Reuters

Skrajna islamistična skupina Islamska država je po ofenzivi pred meseci zasedla velika območja na severu in zahodu države, tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Steve Warren pa je v ponedeljek povedal, da IS v Iraku počasi potiskajo nazaj in da so iraške varnostne sile in zavezniška letala skupini nedvomno povzročili škodo. Po njegovih besedah so skrajneži v Iraku izgubili med 13.000 in 17.000 kvadratnih kilometrov ozemlja.

"Prezgodaj bi bilo govoriti o preobratu, a so letalski napadi z iraškimi kopenskimi silami povzročili nekaj škode Islamski državi," je povedal Warren, ki je dodal še, da so koalicijska letala od lanskega avgusta izvedla napade na 3.244 ciljev Islamske države, od tega je bilo 1.879 ciljev v Iraku in 1.365 v Siriji. Po podatkih Pentagona so 80 odstotkov teh napadov izvedla ameriška letala.

"Islamska država je svojo moč izgubila na območjih, na katerih je bila še pred nekaj meseci precej dominantna," je povedal Warren in dodal, da so jim največ škode povzročili v provincah Irbil, Babil, Bagdad in Kirkuk. "Med drugo strateško infrastrukturo in mesti, ki jih je izgubila Islamska država, so mosulski jez, Zumman in bližina gore Sindžar," je še dodal general.

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Beli hiši gostil iraškega premierja Hajderja Abadija, ki je že pred odhodom povedal, da si želi, da bi koalicija pod ameriškim vodstvom še okrepila napade na Islamsko državo.

V Siriji Islamska država ne slabi
Medtem ko je Islamska država v Iraku malce oslabela, pa je v Siriji ohranila vpliv na terenu. Potem ko je nedavno izgubila položaje okoli mesta Kobane, je pridobila položaje okoli Homsa in prestolnice Damask ter v begunskem taborišču Jarmuk.