IS je v sredo zavzel strateško mesto Al Karjatain, dan pozneje pa ugrabil 230 njegovih prebivalcev, ki jih obtožuje kolaboracije z režimom Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
IS je v sredo zavzel strateško mesto Al Karjatain, dan pozneje pa ugrabil 230 njegovih prebivalcev, ki jih obtožuje kolaboracije z režimom Bašarja Al Asada. Foto: Reuters

Po informacijah observatorija je IS ljudi zajel v mestu Al Karjatain, ki so ga njegove sile po hudih bojih s sirsko vojsko zasedle v sredo zvečer. V bojih naj bi po podatkih observatorija umrlo 37 vojakov, zvestih režimu Al Asada, in 23 borcev IS-ja.

V strateško pomemben Al Karjatain v provinci Homs so se zatekli številni kristjani, ki so pobegnili iz province Alep na severu države, med talci pa naj bi bilo po podatkih observatorija najmanj 60 kristjanov. BBC medtem navaja Asirsko federacijo Švedske, katere člani imajo sorodnike v Al Karjatainu, ki sporoča, da je pridržanih okoli 100 družin.

Obtoženi kolaboracije
Tiste, ki jih je v četrtek ugrabil, IS obtožuje kolaboracije z režimom. Njihova imena so bila na seznamu, pripadniki IS-ja pa so v njihovem iskanju prečesavali mesto. Iskali so družine, ki so skušale pobegniti ali se skriti, poročanje observatorija, ki ima razvejano mrežo informatorjev v Siriji, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Al Karjatain leži blizu ceste, ki povezuje starodavno mesto Palmira, ki ga je IS prav tako zasedel, z gorovjem Kalamun ob meji z Libanonom, poroča Al Džazira. Al Karjatain je imel pred vojno v Siriji 18.000 prebivalcev, med katerimi so bili sunitski muslimani in okoli 2.000 sirskih katoličanov in pravoslavcev. Po navedbah nekega sirskega kristjana v Damasku, ki izhaja iz Al Karjataina, je v mestu le še okoli 300 kristjanov.

Sirski observatorij je že v četrtek sporočil, da je od izbruha vojne v Siriji marca 2011 umrlo že več kot 240.000 ljudi, med njimi skoraj 72.000 civilistov, med katerimi je bilo 12.000 otrok.