Islamski džihad je napovedal odgovor na smrt petih svojih članov. Foto: Reuters
Islamski džihad je napovedal odgovor na smrt petih svojih članov. Foto: Reuters

Ubiti palestinski skrajneži so bili pripadniki oboroženega krila Islamskega džihada, Brigad Al Kuds. Po navedbah Islamskega džihada je bil med ubitimi tudi poveljnik Brigad Al Kuds Ahmed Al Šejk Halil.

Izraelska vojska je potrdila napad na vadišče v mestu Rafa blizu meje z Egiptom, v katerem so uničili napravo za izstreljevanje raket, vendar podrobnosti ni navedla. Razkrila je, da je bila tarča letalskega napada skupina, ki naj bi v sredo zvečer na izraelsko ozemlje izstrelila raketo ruske izdelave grad. Raketo so izstrelili v bližini pristaniškega mesta Ašdod južno od Tel Aviva. Žrtev v napadu ni bilo.

"Ni možnosti za premirje"
Palestinske skrajneže so napadli, medtem ko so pripravljali nove raketne napade na Izrael, je dejal predstavnik izraelske vojske. Dodal je, da izraelska vojska ne bo dopuščala nobenih napadov, ki bi lahko škodovali izraelskim civilistom.

Islamski džihad, nekoč zaveznik Hamasa, so razburila prizadevanja močnega palestinskega gibanja, da bi vpeljal dejansko premirje z judovsko državo. Hamas in Izrael sta prejšnji teden izpeljala prvo izmenjavo zapornikov, kar je sprožilo ugibanja, da bi se lahko dogovorili o trajnejšem popuščanju napetosti.

"Zdaj ni možnosti za premirje, po tako velikem zločinu nad voditelji naše skupine," je dejal predstavnik Islamskega džihada Abu Ahmed. "Zdaj razpravljamo o primernem odgovoru na ta zločin," je dodal. Predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri pa je Izrael obtožil "resnega stopnjevanja nasilja proti našim ljudem".