Islandci so po objavi panamskih dokumentov ta teden že protestirali in dosegli odstop premierja. Zdaj zahtevajo odstop vlade in takojšnje predčasne volitve. Foto: Reuters
Islandci so po objavi panamskih dokumentov ta teden že protestirali in dosegli odstop premierja. Zdaj zahtevajo odstop vlade in takojšnje predčasne volitve. Foto: Reuters

Po ocenah policije se je na protestu pred parlamentom zbralo okoli 6.000 ljudi, kar je veliko za državo s 320.000 prebivalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V četrtek je sicer že odstopil islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson, ko so panamski dokumenti razkrili, da je imel ob nastopu politične funkcije z ženo podjetje v davčni oazi na Britanskih deviških otokih.

Po njegovem odstopu so imenovali novega premierja, dozdajšnjega kmetijskega ministra Sigurdura Ingija Johannssona, ki jim je obljubil volitve čez pol leta, vendar pa protestniki zahtevajo odstop celotne vlade in predčasne volitve.

Na funkciji ostala domnevno vpletena ministra
Novi premier je protestnike še dodatno razburil, saj je na položajih pustil finančnega ministra Bjarnija Benediktssona in notranjega ministra Olofa Nordala, oba omenjena v panamskih dokumentih. Protestniki so tako danes zahtevali tudi njun odstop.

Po prvih anketah po odstopu Gunnlaugssona sicer največjo, četrtinsko, podporo uživa Piratska stranka, ki je sicer zdaj s tremi poslanci najmanjša parlamentarna stranka althinga. Če bi prišla na oblast, bi nova predsednica islandske vlade najverjetneje postala pesnica in nekdanja aktivistka Birgitta Jonsdottir, s katero smo imeli pred časom intervju tudi na MMC-ju.

V ponedeljek objavljeni panamski dokumenti (teh je več kot 11,5 milijona) razkrivajo imena 128 politikov iz več kot 50 držav, ki naj bi imeli svoja podjetja v davčnih oazah. Dokumenti so nastali na podlagi podatkov panamske družbe za registracijo podjetij Mossack Fonseca.