Najpogostejši prizor zadnjega tedna na Lampedusi. Foto: EPA
Najpogostejši prizor zadnjega tedna na Lampedusi. Foto: EPA
Italijanski premier Enrico Letta se zavzema za spremembo zakonodaje, ki nezakoniti vstop v državo opredeljuje kot kaznivo dejanje. Foto: EPA
Med begunci v zadnjem valu je veliko Sircev, ki bežijo pred vojno vihro v domovini. Foto: EPA
Italija bo povečala nadzor nad Sredozemskim morjem

Kot je v intervjuju za La Reppublico napovedal italijanski premier Enrico Letta, želi Italija "reševati človeška življenja v Sredozemskem morju, ki se spreminja v skupinski grob". Ob tem je Letta pozdravil odločitev Bruslja, da bo priseljevanje ena izmed točk na dnevnem redu prihodnjega vrha EU-ja, ki bo 24. in 25. oktobra. "Nujno je, da Evropa nemudoma najde odgovor na dramo v Sredozemlju in na Lampedusi," je poudaril.

Že v soboto je Letta govoril z malteškim kolegom Josephom Muscatom, ki mu je zatrdil, da ob vrhu EU-ja ne bo zapustil pogajalske mize, dokler glede vprašanja beguncev ne bo konkretne rešitve.

Letta si prizadeva za spremembo italijanske zakonodaje, ki nezakoniti vstop v državo zdaj opredeljuje kot kaznivo dejanje. La Repubblica je ta teden začela zbiranje podpisov pod peticijo za spremembo italijanske azilne zakonodaje. V le nekaj dneh so zbrali okoli 85.000 podpisov, poziv pa je med drugim podprlo več vidnih politikov, intelektualcev in umetnikov.

Grozljive zgodbe preživelih
Preživeli begunci, številni med njimi iz Sirije, ki so bili na ladji, ki se je včeraj potopila med Malto in Lampeduso, so spregovorili o grozotah, ki so jim bili priča. Ko so odrinili z libijske obale, so po njihovih besedah nanje streljali ter dva ubili. Ladjo naj bi več ur zasledoval libijski vojaški čoln z oboroženimi moškimi, ki bi po poročanju migrantov lahko bili pripadniki milic ali pa rivalske skupine tihotapcev z ljudmi. Utonilo je najmanj 34 ljudi. Okoli 150 preživelih so odpeljali na Malto, še kakšnih 50 pa na Lampeduso.

Potnica rodila na ladji, oba z otrokom umrla
Neki sirski par je izgubil tri otroke, o usodi četrtega pa še nista prepričana. Neki palestinski moški je pričal o otroškem truplu, ki ga je videl plavati na vodi, medtem ko je čakal, da ga rešijo. Neka sirska potnica je rodila na poti, nato pa v nesreči utonila skupaj s svojim novorojencem. "Ko se je čoln prevrnil, sem zagrabil deklico in jo stisnil k prsim. Moja žena je bila blizu, sin pa je izginil. Pozneje smo ga videli plavati mrtvega, nismo ga mogli prijeti," je italijanskim reševalcem povedal nesrečni Sirec, ki je izgubil sina.

Županja Lampeduse Giusy Nicolini je bila ob novi tragediji, ki se je zgodila v bližini tega otoka, pretresena. To je bila namreč v dobrem tednu dni že druga huda nesreča na območju. "Evropa mora končno nekaj storiti, da bi ustavili val beguncev. Lampedusa je premajhna, da bi se sama zoperstavila tej situaciji," je dejala Nicolinijeva.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström je sporočila, da je reševalno operacijo spremljala "z žalostjo in zaskrbljenostjo", ob tem pa Italijo in Malto pohvalila za njun hiter odziv.

Libijski premier zaprosil za sodelovanje z EU-jem
Libijski premier Ali Zeidan je poudaril, da se je odločen spopasti s težavo nezakonitih migracij. Po srečanju z malteškim kolegom Muscatom je zaprosil EU za pomoč pri urjenju in v opremi za lažji nadzor libijskih kopenskih in morskih meja. Med drugim je EU prosil za dostop do njenega satelitskega sistema.

Italija bo povečala nadzor nad Sredozemskim morjem