Nizozemci si bodo madat delili z Italijani. Foto: EPA
Nizozemci si bodo madat delili z Italijani. Foto: EPA
Generalna skupščina
Italija je bila deležna pomislekov zaradi njenega reševanja begunske problematike. Foto: EPA

Za štiri nove nestalne članice VS-ja so bile na torkovem glasovanju v prvem krogu izvoljene Etiopija, Bolivija in Švedska ter v drugem krogu Kazahstan, medtem ko sta bili Italija in Nizozemska po petih krogih še vedno izenačeni.

Izidi so bili v prvem krogu 125 proti 113 za Nizozemsko, nato 99 proti 92, in vse do petega kroga, ko je bil izid izenačen pri 95 glasovih za obe državi. Ko je po petem krogu postalo jasno, da odločitve brez dogovora ne bo, je predsednik Generalne skupščine ZN-a Mogens Lyketoft sklical premor.

Premor sta Italija in Nizozemska izkoristili za dogovor, da si bosta članstvo v VS-ju delili, tako da bo imela vsaka po enoletni mandat, kar bo treba še potrditi v GS-ju. Na ZN-u so odločitev obeh držav označili za "pravi evropski dogovor".

Iz Varnostnega sveta se konec leta poslavljajo Angola, Malezija, Nova Zelandija, Venezuela in Španija. Ukrajina ostaja še eno leto in zaradi tega vzhodnoevropska skupina, ki ima pravico do enega sedeža v 15-članskem organu ZN-a, ni bila na vrsti za volitve.

Novoizvoljena peterica bo dveletni mandat prevzela s 1. januarjem. V VS-ju ZN-a, najmočnejšem organu ZN-a, ki skrbi za mednarodni mir in varnost, se bo pridružila petim stalnim članicam, ZDA, Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji in Franciji, ter še petim nestalnim članicam, Egiptu, Japonski, Senegalu, Ukrajini in Urugvaju, ki jim mandat poteče konec prihodnjega leta.